Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

Το σπίτι των «Χόμπιτ» που κοστίζει 200 ευρώ

Μοιάζει με οικία των Στρουμφ, αλλά είναι φτιαγμένο μόνο από… σκουπίδια!

Ενα σπίτι που να κοστίζει λιγότερο από διακόσια ευρώ, μάλλον φαντάζει αδύνατο να υπάρχει… Κι όμως, ο Μάικλ Μπακ το κατάφερε, αφού τόσο του κόστισε να χτίσει το σπίτι αυτό, κάνοντας μάλιστα ανακύκλωση, καθώς τα περισσότερα υλικά τα βρήκε στα σκουπίδια!

Ο 59χρονος Βρετανός έστησε το φτιαγμένο από φυσικά υλικά σπίτι σε μια γωνιά του κήπου του, στην εξοχή του Οξφορντσάιρ. Πρώην καθηγητής Καλλιτεχνικών, σήμερα εκμεταλλεύεται την έμπνευσή του, νοικιάζοντας το σπίτι σε ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν για λίγο στη σύγχρονη εξοχή, αλλά με συνθήκες που παραπέμπουν στους προϊστορικούς ανθρώπους.

Και παρμπρίζ!

Εκτός των βασικών δομικών υλικών, ο Μπακ πήρε ξύλα που δεν χρειαζόταν ο γείτονάς του προκειμένου να φτιάξει τα πατώματα, ενώ τα περισσότερα παράθυρα έχουν «φορέσει» κομμάτια από το παρμπρίζ ενός μεγάλου φορτηγού. Τα περισσότερα από τα υλικά τα κουβάλησε με τα πόδια, ώστε να μην κάψει καύσιμα που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αν και δεν υπάρχει ρεύμα, υπάρχει τρεχούμενο νερό, στην κοντινή πηγή, ενώ οι τοίχοι είναι βαμμένοι με ένα μείγμα κιμωλίας και ρετσινιού. Φυσικά υπάρχει κουζίνα και τραπεζαρία, ενώ το κρεβάτι είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να δημιουργεί αποθηκευτικό χώρο. Μια ξυλόσομπα εξασφαλίζει τη θέρμανση που χρειάζεται, ενώ λόγω των υλικών με τα οποία είναι κατασκευασμένο το σπίτι υπάρχει άψογη θερμομόνωση.

Ενα ρηχό πηγάδι στην είσοδο του σπιτιού λειτουργεί ως πρωτόγονο ψυγείο, μέσα στο οποίο διατηρούνται δροσερά το γάλα και άλλα υγρά. Το σπίτι έχει βέβαια και χώρο υγιεινής, δηλαδή τουαλέτα, αλλά έξω από το κεντρικό κτίσμα.

Ο Μπακ πέρασε δύο χρόνια συγκεντρώνοντας υλικά και φτιάχνοντας το σπίτι, με στόχο, μεταξύ άλλων, να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται κανείς να πληρώνει μια ζωή για το σπίτι όπου θα ζήσει.

«Δεν θα κόστιζε τίποτα, αλλά κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολογίζαμε, οπότε χρειάστηκε να διαθέσουμε διακόσια ευρώ» λέει ο 59χρονος Βρετανός, σημειώνοντας πως πιστεύει ότι ένα σπίτι δεν πρέπει να κοστίζει ακριβά. Με τη σωστή συντήρηση πιστεύει πως το δημιούργημά του μπορεί να υπάρχει για πάντα, ενώ ακόμη και αν το εγκαταλείψει κανείς, αυτό θα καταρρεύσει και θα «επιστρέψει» στο χώμα, από το οποίο είναι κατασκευασμένο.
 
Οι αγελάδες

Προκειμένου να ευχαριστήσει όσους τον βοήθησαν, ο Μπακ έγραψε τα ονόματά τους στον τοίχο του σπιτιού. Ανάμεσα σε αυτά είναι των Μάριγκολντ, Κρίσταλ και Μιστ, των τριών αγελάδων που πρόσφεραν απλόχερα την κοπριά τους, ώστε να φτιαχτεί το μείγμα με το οποίο χτίστηκαν οι τοίχοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...