Δημόσιοι υπάλληλοι από «ψιλό κόσκινο»!

Υπό έρευνα ο πλουτισμός δημοσίων υπαλλήλων.


Στο μικροσκόπιο του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μπαίνουν με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη δημόσιοι υπάλληλοι που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά που υπερβαίνουν συνολικά κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα 100.000 ευρώ.


Προτεραιότητα στην έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία θα δοθεί στους υπαλλήλους που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.


Ο αριθμός όσων θα περάσουν από έλεγχο φτάνει τους 2.000. Προηγήθηκε αποκάλυψη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού εφοριακών υπαλλήλων.


Τα στοιχεία που ανέδειξαν οι έρευνες προκαλούν και αφήνουν υπόνοιες για έκνομες συναλλαγές, καθώς διαπιστώθηκε πως εφοριακοί υπάλληλοι κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα, αδήλωτα ακίνητα μεγάλης αξίας και εμβάσματα στο εξωτερικό, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά τους.


Η διερεύνηση ξεκινά με εντολή του υπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης  Παρασκευά Νομικό για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ.


Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.


«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:


«Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες».


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ