Ετοιμάζουν εδώλιο!

Κύπριοι σχεδιάζουν να στραφούν δικαστικά κατά της Ε.Ε., αφού θεωρούν το «κούρεμα» κλοπή περιουσίας!

Στο πρωτοφανές ποσοστό του 40% αναμένεται να φτάσει τελικά το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αξίας άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου. Το ποσοστό είναι υπέρογκο και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο νησί, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα δουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται με μιας, μόλις ανοίξουν και πάλι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ομάδες Κύπριων καταθετών σκέφτονται τώρα σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούν δικαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτιμώντας ότι το Διεθνές Δίκαιο προστατεύει πλήρως την ιδιοκτησία και την περιουσία και πως κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τις καταθέσεις τους. Να σημειωθεί ότι με τον όρο «καταθέσεις» δεν νοούνται μονάχα τα μετρητά, αλλά και οι μετοχές, τα ομόλογα, τα ρέπος και τα αμοιβαία κεφάλαια, που επίσης θα ψαλιδιστούν. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα περισσότερα χρήματα ανήκουν σε Κύπριους πολίτες που τα έχουν δουλέψει, και όχι σε Ρώσους μαφιόζους» υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου. Προσθέτουν, δε, πως «κάποιος που πούλησε ένα σπίτι  για 150.000 ευρώ και έβαλε τα χρήματα αυτά προσωρινά στην τράπεζα για να μπορέσει προσεχώς να αγοράσει ένα νέο ακίνητο δεν μπορεί τώρα να χάσει ένα τόσο σημαντικό μέρος του ποσού που είχε φυλάξει μόνο και μόνο επειδή το ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι άδικο και παράνομο»!

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Σε ένα τέτοιο ποσό 150.000 ευρώ θα κουρευτούν κατά 40% τα 50.000 ευρώ, και όχι όλα τα χρήματα. Τα 100.000 ευρώ μένουν ανέπαφα και είναι εγγυημένα.  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης παραιτούνταν, διαφωνώντας με τους σχεδιασμούς ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, καθώς και με την πώληση των παραρτημάτων της, χωρίς να υπάρχει προσυνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο.

Και ενώ στη Μεγαλόνησο επικρατεί αναστάτωση με τις τράπεζες να παραμένουν και σήμερα κλειστές, στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καθησύχαζε τους πολίτες δηλώνοντας πως «οι τραπεζικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι πλήρως εξασφαλισμένες». Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πήγε να ενημερώσει τον πρώτο πολίτη της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, ο Κάρολος Παπούλιας του ζήτησε να κάνει μια εκτίμηση για τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup. «Πιστεύω πως επιλέχτηκε η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή μιας εξόδου από το ευρώ» είπε. 

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε χθες πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ασυνήθιστα μεγάλες αναλήψεις από τραπεζικές καταθέσεις στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είχε γραφτεί. Εξάλλου, επιχείρησε να διορθώσει τη δήλωση που είχε κάνει τη Δευτέρα, πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ