Χάπι κατά της επιληψίας που δημιουργεί ιδιοφυΐες

Θαυματουργό φάρμακο για νότες και ξένες γλώσσες.

Την ικανότητα να αναγνωρίζει ένας ενήλικος μία προς μία τις νότες που ακούει, αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες σαν να είναι επτάχρονο προσφέρει φάρμακο κατά της επιληψίας! Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το φάρμακο Valproate μετατρέπει τον εγκέφαλο των ενηλίκων σε «σφουγγάρι» μάθησης.


Ο ερευνητής Τακάο Χενς άρχισε την έρευνά του θέλοντας να διαπιστώσει αν είναι πιθανό ο εγκέφαλος του ενηλίκου να ανακτήσει το νεανικό «σφρίγος» του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι το βαλπροϊκό οξύ. Συνήθως αποτελεί το βασικό συστατικό φαρμάκων που αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές, όπως οι επιληπτικές κρίσεις αλλά και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Ο Χενς, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή αποκαθιστά την πλαστικότητα του εγκεφάλου στους ενηλίκους.


Σε πείραμά του χρησιμοποίησε το βαλπροϊκό οξύ για να προκαλέσει σε ομάδα ενήλικων ανδρών ηλικίας από 18 έως 27 ετών την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις νότες ακουστικά. Αφού τους χορηγήθηκε το φάρμακο, τους ζητήθηκε να κάνουν διάφορες ασκήσεις διαδικτυακά για να εκπαιδεύουν το αυτί τους και έπειτα από δύο εβδομάδες ελέγχθηκε η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν νότες. Το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανές.


«Είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία για ενηλίκους που κατάφεραν να αποκτήσουν μουσικό αυτί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χενς. Επιπλέον, χορηγώντας την ίδια ουσία σε ενήλικα ποντίκια μπόρεσαν να τα κάνουν να μάθουν πράγματα που συνήθως είναι σε θέση να μάθουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.


Τα παραπάνω ερευνητικά συμπεράσματα ανοίγουν νέους ορίζοντες στη βελτίωση του ανθρώπινου νου, σε μια εποχή κατά την οποία η εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δημιουργεί την ανάγκη για διαρκή μάθηση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ