Παράταση-ανάσα για την πρώτη κατοικία!

Ενα τρίμηνο για τη δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα!


Ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να είναι συνεπείς όσον αφορά τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Παρατείνεται για τρεις μήνες με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανασίου Σκορδά (φωτό) η δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκόλυνσης που ισχύει για τους ενήμερους οφειλέτες.


Με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη, και όχι στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν έκανε τη δανειακή σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα.


Ο υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης δεν θα καταβάλλει δόση μεγαλύτερη από το 30% του καθαρού εισοδήματός του. Με αυτό τον τρόπο:


1. Διευκολύνονται όσοι προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).


2. Επικεντρώνεται η προσπάθεια σε όσους έχουν μια σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009), και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από 25.000 ευρώ.


3. Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μόνο με επίδομα ανεργίας αποκτούν δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο.


4. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρέχεται ουσιαστική μεσο-μακροπρόθεσμη περίοδος διευκόλυνσης τεσσάρων ετών στον δανειολήπτη που εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής. Η περίοδος των 48 μηνών είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που οι τράπεζες παρέχουν στις δικές τους ρυθμίσεις.


5. Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης δεν έχει να ανησυχεί ακόμη και εάν τα εισοδήματά του μειωθούν περαιτέρω, αφού η δόση του θα προσαρμοστεί αντίστοιχα.


6. Υπογραμμίζεται ότι για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης, εφόσον είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Δεν κινδυνεύει με κανέναν τρόπο η κύρια κατοικία του και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ