Σπίτια με θέα τη Γη θα φτιάξει η ΝΑSA

Πώς σχεδιάζει να «χτίσει» κατοικίες στη Σελήνη.

Κατοικίες ή χώροι δουλειάς με θέα τη Γη. Ακούγεται μακρινό, όμως για τη NASA αποτελεί πια προτεραιότητα, καθώς φιλοδοξεί να φτιάξει βάση, αρχικά στη Σελήνη και μετά στον Αρη, όπου θα κατοικούν για μεγάλα διαστήματα, ή και μόνιμα, οι αστροναύτες της.


Με την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη να βρίσκεται στην ατζέντα και τα σχέδια για την εξερεύνηση της Σελήνης να προχωρούν με γοργό ρυθμό, οι επιστήμονές της αναζητούν αντισυμβατικές μεθόδους κατασκευής, με την τρισδιάστατη εκτύπωση να θεωρείται η πλέον υποσχόμενη. Και αυτό γιατί με το πάτημα ενός κουμπιού, ένα ρομπότ μπορεί να φέρει σε πέρας την ανέγερση του διαστημικού κτίσματος σε μικρό χρονικό διάστημα.


Ηδη η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας να αναπτύξει μια συγκεκριμένη τρισδιάστατη τεχνική, γνωστή ως Contour Crafting. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή θα επιτρέψει σε ρομποτικές μηχανές, καθοδηγούμενες από υπολογιστή, την κατασκευή σπιτιών ενός 24 ωρών.
Η θεωρία λέει ότι το 90% των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός κτιρίου υπάρχουν ήδη στη Σελήνη. Τα λιγοστά υλικά που υπολείπονται θα μεταφερθούν εκεί με διαστημικό πύραυλο.


Ο καθηγητής Μπέροκ Χόσνεβις από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι η μέθοδος κατασκευής Contour Crafting μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ολόκληρων σεληνιακών κατοικιών που να συνδυάζουν άνεση και καλαισθησία, καθώς η φύση της εν λόγω τεχνολογίας καθιστά εφικτή τη δημιουργία κυρτών καμπυλωτών τοίχων και αρχιτεκτονικής που είναι «και εξωτική και όμορφη».


Την ίδια στιγμή η NASA αποκάλυψε τα σχέδιά της για τον μεγαλύτερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ και θα χρησιμοποιηθεί στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη. Η κατασκευή του SLS έχει ήδη αρχίσει και η πρώτη δοκιμαστική πτήση του έχει προγραμματιστεί για το 2017.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ