Πλήθος φιλότεχνων έσπευσαν να θαυμάσουν τις 45 μοναδικές γλυπτές δημιουργίες του Νικόλα Μπενόπουλου.
Με έργα τέχνης από… δραχμές έχει γεμίσει από προχθές η αγαπημένη αίθουσα της πόλης, η γκαλερί Σκουφά, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ενδιαφέρουσας έκθεσης του Νικόλα Μπενόπουλου με τίτλο «Τυπώνοντας δραχμές». Ο καλλιτέχνης υποδέχτηκε πλήθος φιλότεχνων που έσπευσαν να θαυμάσουν από κοντά τις ευφάνταστες γλυπτικές δημιουργίες του, στις οποίες το ελληνικό νόμισμα «πρωταγωνιστεί».
Οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στους χώρους της γκαλερί και περιεργάστηκαν τα περίπου σαράντα πέντε έργα του που εκτίθενται εκεί, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τον τρόπο κατασκευής τους όσο και την ιστορία τους. Τα πρωτότυπα αυτά έργα, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, δημιουργήθηκαν μέσα σε διάστημα έξι μηνών και αποτελούν δραχμές μεγεθυμένες και τσαλακωμένες οι οποίες τυπώθηκαν σε πλέξιγκλας.
Ετσι, βλέπουμε δραχμές που καλύπτουν καρέκλες, αλλά και χαρτονομίσματα που έγιναν μπουκέτα, ακόμη και περιτυλίγματα σε συσκευασίες.
Μάλιστα αυτή η παρουσίαση, η οποία είναι η πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού, δεν υποκρύπτει καμία νοσταλγία για τη δραχμή, αλλά αποτελεί προσπάθεια αφήγησης της ιστορίας και της αισθητικής των ελληνικών χαρτονομισμάτων, ιστορία που μετράει περίπου 169 χρόνια.
Η πιο παλιά δραχμή-έργο τέχνης στην έκθεση είναι ένα μοναδικό χαρτονόμισμα του 1885. Στα εγκαίνια, εκτός από τους στενούς συνεργάτες του, τον Κωστή Μπισκίνη και Μελέτη Παπαδόπουλο, οι οποίοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έκθεσης, βρέθηκαν φίλοι αλλά και φιλότεχνοι, όπως ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του «Costa Navarino» Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
Να σημειωθεί πως τα έσοδα από την πώληση των έργων του θα διατεθούν στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Δεσμός (www.desmos.org), που αποτελείται από ομάδα νέων και δυναμικών ανθρώπων τους οποίους συνδέει το ειλικρινές όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.
Info: Η παρουσίαση «Τυπώνοντας δραχμές» του Νικόλα Μπενόπουλου ξεκινάει στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.skoufagallery.gr.
Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ