Ιχνη από το «The Mall» στο σπίτι του Τσάκου

Το ζευγάρι που χτύπησε στο εμπορικό κέντρο πίσω από τη βόμβα στον εφοπλιστή.

Το «ζευγαράκι» της εμπρηστικής επίθεσης στο «The Mall» φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τη βόμβα στην έπαυλη του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου. Στο ενδεχόμενο αυτό οδηγεί την αστυνομία η κρίσιμη μαρτυρία κατοίκου της περιοχής όπου τοποθετήθηκε προχθές το βράδυ ο εκρηκτικός μηχανισμός, σηκώνοντας στο πόδι την Αθήνα και προκαλώντας υλικές ζημιές στο σπίτι του εφοπλιστή. Το συμπέρασμα αυτό, εξάλλου, ενισχύει και το γεγονός ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στις δύο επιθέσεις είναι πανομοιότυποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», ο μάρτυρας-κλειδί είναι ηλικιωμένος κάτοικος ο οποίος στη βόλτα που συνηθίζει να κάνει κάθε μέρα αργά το απόγευμα στον πεζόδρομο της Ακρόπολης και στη συνέχεια στην οδό Προπυλαίων, είδε το βραδάκι της Τετάρτης στο πεζούλι της πρασιάς που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του γνωστού εφοπλιστή να κάθεται νεαρό ζευγάρι. Αρχικά δεν έδωσε σημασία, όταν όμως εκδηλώθηκε η βομβιστική επίθεση θεώρησε καλό να ενημερώσει τις Αρχές για το ζευγαράκι που είδε -μία ώρα πριν την έκρηξη- να κάθεται κοντά στο σπίτι του Νίκου Τσάκου και της συζύγου του Σήλιας Κριθαρώτη.

Οι περιγραφές που έδωσε ο μάρτυρας στην αστυνομία συνδέουν το χτύπημα στην έπαυλη της εφοπλιστικής οικογένειας με τη βομβιστική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι πριν από περίπου δύο μήνες, όπου τη βόμβα είχε τοποθετήσει νεαρή γυναίκα η οποία συνοδευόταν από έναν επίσης νεαρό άνδρα. Την επίθεση στο εμπορικό κέντρο έχει αναλάβει η οργάνωση «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων», η οποία θεωρείται από την Αντιτρομοκρατική ως ένας από τους βραχίονες της ένοπλης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων τις Φωτιάς».

Αλλωστε, τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σπίτι του γνωστού εφοπλιστή οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πανομοιότυπος με τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε και στο «The Mall». Δηλαδή, ένας απλός ωρολογιακός μηχανισμός αποτελούμενος από ένα ρολόι, μπαταρία των 9 Volt, έναν πυροκροτητή και εκρηκτική ύλη. Επίσης, διαπιστώθηκε από την Αντιτρομοκρατική πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μαύρη τσάντα πλάτης όμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι μαθητές του σχολείου.

Οπως ακόμη τονίζουν οι αστυνομικές αρχές, οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης είχαν μελετήσει και παρακολουθήσει για ημέρες τον χώρο γύρω από το σπίτι του γνωστού εφοπλιστή και είχαν καταστρώσει ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο.

Στο μεταξύ, οι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν όλα τα «σενάρια», αναζητώντας φυσικά και τον λόγο που επιλέχθηκε ως στόχος ο γνωστός εφοπλιστής. Ενα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται από το επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι το χτύπημα να συνδέεται με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς ο Νίκος Τσάκος ήταν στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

   

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ