Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τρία concepts στον αέρα για την παρουσιάστρια

Λέτε να έχουμε «Ενώπιος Ενωπίω Νο 2», αλλά με...

Ευγενία Σαμαρά: Θα δούμε την ηθοποιό στην παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού «Switch»

Η Ευγενία Σαμαρά αρέσει στη διοίκηση της ΕΡΤ και...

Γιατροί σε στοίχημα θανάτου στο Νοσοκομείο Άρτας

Του έβγαλαν τη χολή και τη ζωή… Θρίλερ δίχως...

Αρης Βωβός με τα φρένα σπασμένα!

Η ιστορία του (πρώην) ραλίστα που είδε την οικονομική αυτοκρατορία της οικογένειας του να γκρεμίζεται και τα επίμαχα δάνεια και πρότζεκ που του έφεραν μπελάδες.

Σπανίως η πτώση από την κορυφή κάνει περισσότερο πάταγο. Και ακόμα και αν το lifestyle του Αρη και της Αντας Βωβού, των δύο εκ των τριών τέκνων του Μπάμπη, συνεχίζει να προκαλεί -έστω και λιγότερο, έστω και ως… ανάμνηση- δεν ξεγελάει κανέναν.

Οι τίτλοι τέλους ετοιμάζονται να πέσουν. Σίγουρα έχουν βάλει νερό στο κρασί τους ή, μάλλον, στη σαμπάνια τους. Δημιουργούνται όμως εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον οι τρεις παραπάνω, προσυπογράφοντες προ ολίγων ημερών τον ισολογισμό-επικήδειο της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε., είχαν μεριμνήσει για τα πέτρινα χρόνια που ζουν βάζοντας… το κατιτίς τους στην άκρη. «Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ακόμα υψηλού προφίλ διαβίωσή τους» σχολιάζουν γείτονες στο Ψυχικό, που παραδέχονται πάντως ότι έχουν πολύ καιρό να δουν την εκθαμβωτική κίτρινη Porsche Carrera Gt του ραλίστα Αρη. Ισως γιατί τον τελευταίο καιρό είχε αυξημένο φόρτο εργασίας κλείνοντας τον ισολογισμό του… 2012 της υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές (για πόσο καιρό;) εισηγμένης. Μάλιστα μόλις την περασμένη Δευτέρα κατάφεραν να κλείσουν τη χρήση του 2012, η οποία δείχνει διεύρυνση ζημιών στα 305.000.000 ευρώ, δανεισμό 456.000.000 και συνολικές υποχρεώσεις 659.000.000 ευρώ.

Η καθαρή θέση του ομίλου -ο οποίος άλλαξε ανεπανόρθωτα την όψη των βορείων προαστίων με τα αμφιλεγόμενα αρχιτεκτονήματά του- είναι αρνητική κατά 326.000.000 ευρώ. Εξαιτίας των εκχωρήσεων συμβάσεων, των καταγγελιών άλλων συμβάσεων, αλλά και της πτώσης τιμών στα ακίνητα, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Βωβός υποχώρησε στα 263.000.000 ευρώ (τα 121.000.000 ευρώ είναι το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό) στα τέλη του 2012, από περίπου 730.000.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Και το περιβόητο project του Βοτανικού, που κατά πολλούς αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της καταστροφής, δείχνει να χρειάζεται ένα θαύμα για να αναστηθεί. Οι επαΐοντες θυμίζουν ότι το πέταγμα του κορμοράνου, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και το μετέωρο βήμα του Παναθηναϊκού και του Δήμου Αθηναίων οδήγησαν σε ναυάγιο το έργο της διπλής ανάπλασης και μαζί με τη «βουλιμική σχεδόν κατανάλωση μετρητού από τα δύο παιδιά» ξεκίνησε η αρχή του τέλους.

Ο Βωβός θα έφτιαχνε τον περιβάλλοντα χώρο των εμπορικών ακινήτων του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά περιβαλλοντική οργάνωση που διέγνωσε την απροθυμία των κορμοράνων να δεχτούν την ανάπτυξη (sic) έδωσε τότε το έναυσμα να πάρει κόκκινη κάρτα το έργο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκτοτε όλα πήραν την κάτω βόλτα. Εν τω μεταξύ, η υπαγωγή του ομίλου σε καθεστώς του άρθρου 99 και η διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές για την «εξυγίανση» παρέχει μια ασπίδα. Για πόσο όμως; Και σίγουρα η ασπίδα αυτή δεν μπόρεσε να προστατέψει τον πατριάρχη (με τον οποίο, λέγεται, ότι ο Αρης δεν έχει πλέον τις καλύτερες σχέσεις) από τη σύλληψή του για υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και μάλιστα τρείς φορές (με τη τελευταία να γίνεται πριν από λίγες ημέρες).

Λέγεται ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, αλλά και ότι ουσιαστικά οι δύο άνδρες, μπαμπάς και γιος (ξεχωριστά;) αναζητούν απλώς πλέον ξένο επενδυτή για να αναβιώσουν το έργο για λογαριασμό των τραπεζών…
Χωρίς λεφτά άλλωστε δύσκολα θα κλείσει εύκολα αυτή η υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι τίποτα δεν αξίζει πλέον όσο όταν δίνονταν τα δάνεια. Ολα αυτά όμως είναι η επίσημη ανάγνωση της ιστορίας. Διότι στην ανεπίσημη -πλην όμως γνωστή- υπάρχουν και πτυχές με επίμαχα δάνεια από την Proton, ψυχαναγκασμό με τον τζόγο, προκλητική διαβίωση και χίλια μύρια άλλα. Ισχύει ίσως και εδώ το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Πλην όμως δόθηκαν και δικαιώματα.

Και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Για παράδειγμα, το 2010 η Proton Bank, όπως αναφέρεται στο περιβόητο πόρισμα, ενέκρινε δάνειο ύψους 3.600.000 ευρώ προς την εταιρία Vosivon Holdings Ltd του Αρη Βωβού για την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ στην εταιρία Greek Coffee Company (Costa Coffees) στην Ελλάδα και την κάλυψη λοιπών επενδυτικών αναγκών. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, για τη χορήγηση του δανείου, πέραν των προσωπικών εξασφαλίσεων των Αρη και Μπάµπη Βωβού, ελήφθησαν ενέχυρο μετοχές της εταιρίας Σύγχρονα Πρωτοποριακά Κτίρια, η οποία δεν εμφάνιζε έσοδα, ενώ είχε στην ιδιοκτησία της ακίνητο στη Νέα Ερυθραία για το οποίο είχε γίνει συμφωνία Sale & Lease Back µε τη Marfin Leasing το 2009. Το δάνειο αυτό ερευνάται…

«Σταγόνα στον ωκεανό» των χρεών λένε κάποιοι και θυμίζουν τις νυχτερινές εξορμήσεις του Αρη στα περί την Αττική καζίνα… «Εκλεινε σουίτα στο Καζίνο Λουτρακίου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα» ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι. «Δεν παίζει πια» λένε άλλοι, άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως φίλοι του. «Δεν έχει βάλει μυαλό» λένε κάποιοι τρίτοι που δεν κρύβουν την έχθρα τους.

Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή που έβαλε την υπογραφή του στον προ ολίγων ημερών δημοσιευθέντα ισολογισμό της προπέρσινης χρήσης(!), «παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 το Πολυμελές Πρωτοδικείο αποφάσισε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις, στο παρόν στάδιο, υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα που εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του». Αντίστοιχες αμφιβολίες διατυπώνονται για το ακριβές ύψος του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου Βωβού, καθώς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ορκωτού, «για το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού (408.960.000 ευρώ για την εταιρία και 456.900.000 ευρώ για τον όμιλο στο τέλος του 2012) δεν λάβαμε καμία απάντηση στις επιστολές που στείλαμε».

Ο ραλίστας που «αγκάλιαζε» τα… πεύκα

Ο Αρης γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1964 στην Αθήνα και βαφτίστηκε Αρμόδιος. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο και είναι παντρεμένος με τη Bίκυ Λαγοπούλου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Mαρία – Πία. Ξεκίνησε τους αγώνες αυτοκινήτου το 1985 στο Pάλλυ Παλλάδιο με ένα Renault 5 turbo (ένα από τα πολλά που ο «σιδεροφάγος» κατείχε), αλλά εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως, για να εμφανιστεί και πάλι το 1993, ενώ το 1994 τερμάτισε πρώτος Ελληνας στο Pάλλυ Aκρόπολις. Tο 1995 κέρδισε την πρώτη θέση Γενικής, τη χρονιά που ο αγώνας μετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F2.

Οδηγώντας πάντα κορυφαία αυτοκίνητα, από τότε έχει κερδίσει συνολικά τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (1995, 1997, 2000, 2001). Από το 2002 συμμετείχε επιλεκτικά σε αγώνες στην Ιταλία και την Ελλάδα, στο τιμόνι WRC και Group N αυτοκινήτων και αργότερα Super 1600. Θεωρήθηκε εκ των καλύτερων Ελλήνων οδηγών αγώνων. Τέχνη που οι σημερινοί 50ρηδες κάτοικοι Ψυχικού θυμούνται ότι απέκτησε «διά της βασάνου» στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σπάζοντας στη 2η Πλατεία ακόμα και τη Mercedes του πατέρα του (όταν κόστιζαν αυτά τα αυτοκίνητα όσο ένα καλό διαμέρισμα), «αγκαλιάζοντας» ένα βράδυ με το Renault 5 turbo πεύκο απέναντι από την είσοδο της πλατείας στη Διαμαντίδου, αλλά και τα γνώριμα και «πολυφιλημένα» από τις ζάντες του κράσπεδά της.

Πεύκο που σήμερα αντέχει ακόμα όρθιο, εν αντιθέσει με την οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία, που ξεκίνησε να χτίζει ο Μπάμπης Βωβός το 1974 και έφτασε να περιλαμβάνει περισσότερα από 30 γραφειακά και όχι μόνο συγκροτήματα, με συνολική έκταση που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα.

Εκρηκτικές εμφανίσεις και χλιδάτες διακοπές

Και αυτά που ακούνε ο Αρης και η σύζυγός του Βίκυ είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που σέρνουν στην εκθαμβωτική (ακόμα) αδελφή του Αντα. Φταίει όμως και αυτή. Οταν το 2010 κάλεσε η εταιρία τους δημοσιογράφους στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να διατυπώσει τις καταγγελίες της για το ναυάγιο του Βοτανικού, εμφανίστηκε με βαρύτιμη γούνα και γυαλί ηλίου θυμίζοντας περισσότερο σταρ του Χόλιγουντ και λιγότερο μέλος του Δ.Σ. Αυτό ήταν άλλωστε πάντοτε το πρόβλημα των (δύο εκ των τριών) παιδιών του Μπάμπη (η τρίτη αδελφή, η Νάταλι, κρατούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ). Οι ιστορίες για την Αντα, το lifestyle της και τις σχέσεις της έχουν προσλάβει διαστάσεις αστικού μύθου. Αποκαλυπτικά φορέματα, που μόνο το φιδίσιο κορμί της μπορούσε να υποστηρίξει, από τις εφορμήσεις της σε μπουτίκ, όπως των Roberto Cavalli, Yves Saint Laurent, Chanel, Gucci και Prada.

Προσωπικές σχέσεις και styling με τον Καρλ Λάγκερφελντ που συναντούσε συχνά στο Παρίσι και Σαββατοκύριακα στο Μιλάνο. Χιονισμένες ελβετικές πλαγιές, σαμπάνιες, clubbing και αταξίες κάθε είδους, ενίοτε και σταθερές σχέσεις, όπως με τον γνωστό πλαστικό χειρουργό, παντρεμένο πια με την Αλκηστη Πρίνου, Ζήση Μπουκουβάλα. Μόνιμη κατοικία στο Κεφαλάρι και αποδράσεις στις Μαλδίβες. «Και όσο η Αντα ξέδινε στο shopping, άλλο τόσο ο Αρης ξέδινε στα ράλι αυτοκινήτου και τα καζίνα» λένε κοσμικοί «φίλοι» τους.

Ο Αρης -πέρασε και από τα διοικητικά της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου – και η Βίκυ προτιμούσαν για διακοπές το Saint Barth στην Καραϊβική και ο πρώτος, σίγουρα, και το Λας Βέγκας διηγούνται κοντινοί τους άνθρωποι. Που δεν κρύβουν όμως ότι «οι Βωβοί ήταν πάντοτε ανοιχτοχέρηδες και με τις παρέες τους». Ισως παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Λέγεται ότι ξόδευαν σαν να μην υπάρχει αύριο. Και όπως φαίνεται, αύριο δεν υπήρχε… Τα πολλά πολλά σταμάτησαν το τελευταίο έτος, καθώς «τελειώνουν δίχως άλλο», καταπώς λένε οι κακοήθεις, και οι οικονομίες τους. Αλλοι δεν το πιστεύουν. Ομως η Αντα πριν φύγει το 2013 έβαλε μπροστά τη δημιουργία «bazaar ελαφρώς μεταχειρισμένων ρούχων» σκοπεύοντας να πουλήσει τη μυθική γκαρνταρόμπα της. Τα (πολλά) λεφτά τελείωσαν λοιπόν και μαζί τους και τα αστεία. Ισως γι’ αυτό να νοικιάζει, όπως γράφτηκε, το σπίτι της (διά χειρός του «αρχιτέκτονα των θεών», παρακαλώ, Στέλιου Αγιοστρατίτη) στο Κεφαλάρι που νωρίτερα είχε και πωλητήριο, το οποίο δυστυχώς δεν «περπάτησε».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παππούς έγινε ξανά γνωστός ηθοποιός – «Η τρίτη εγγονούλα μου είναι γεγονός»

Τρισευτυχισμένος είναι γνωστός ηθοποιός καθώς απέκτησε ένα ακόμα εγγονάκι. Πόζαρε με τη μικρούλα μέσα στο πορτ μπεμπέ και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο facebook.

Η χαριτωμένη μικρούλα του χθες σήμερα παίζει σε πετυχημένη σειρά του ΑΝΤ1

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας πόζαρε χαμογελαστό λίγα χρόνια πριν σε οικογενειακή έξοδο για φαγητό.

«Είχε έρθει στο περιοδικό στικάκι με ιδιωτικές στιγμές της Μενεγάκη σε ξενοδοχείο»

Ο γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντής περιοδικού εξομολογήθηκε στην εκπομπή...

Η Σαμπρίνα τα βρόντηξε από σχήμα για τα… ανοιχτά πόδια μιας τραγουδίστριας

Μπορεί η Κομπαρσίτα να φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα της...

Γενέθλια για τη Σοφία Φαραζή – Δείτε πόσο χρονών έγινε

Η Σοφία Φαραζή επέστρεψε τη περασμένη σεζόν στην τηλεόραση...

Τίτλοι τέλους για πασίγνωστο ζευγάρι στην εγχώρια showbiz

Το ζευγάρι είχε προσπαθήσει να κρύψει τη σχέση του,...

Συγκλονίζει ο Γιώργος Λιάγκας για το διαζύγιο από τη Φαίη Σκορδά: «Πήρα και βοήθεια, πήγα σε γιατρό»

Ο Γιώργος Λιάγκας παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Ενώπιος...

Ξέσπασμα γνωστής ηθοποιού κατά της Κατερίνας Καινούργιου: «Οι ασήμαντοι γίνατε σημαντικοί»

Γνωστή ηθοποιός ξέσπασε κατά της Κατερίνας Καινούργιου με ποστ...