Εμφύτευσαν έμβρυο μετά τη μεταμόσχευση μήτρας

Οι γιατροί δίνουν ελπίδες για κύηση σε γυναίκες που δεν μπορούν να γεννήσουν.

Ελπίδα σε γυναίκες που είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο τεκνοποίησης, εξαιτίας έλλειψης ή απώλειας της μήτρας τους, έρχεται να δώσει απόπειρα Σουηδών γιατρών να εμφυτεύσουν έμβρυο σε ασθενή που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκαν, θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα γεννήσει με μεταμοσχευμένη μήτρα. Δεδομένου εξάλλου ότι δότρια του οργάνου ήταν η μητέρα της ασθενούς, το μωρό θα είναι το πρώτο που θα προέρχεται από την ίδια μήτρα από την οποία προήλθε και η ίδια του η μητέρα.


Η εν λόγω ασθενής, η οποία πάσχει από το σύνδρομο MRKH, μια γενετική διαταραχή που αποτρέπει την ανάπτυξη της μήτρας, όχι όμως και των ωοθηκών, είναι μία από τις συνολικά εννιά γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μήτρας στη Σουηδία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2013.


Η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι γιατροί περιμένουν να δουν αν αυτό θα καταφέρει να προσκολληθεί επιτυχώς στα εσωτερικά τοιχώματά της, ώστε να μπορούν να μιλήσουν για εγκυμοσύνη.


«Το καλύτερο σενάριο είναι η έλευση μωρού έπειτα από εννιά μήνες» δήλωσε ο Ματς Μπράνστρομ, επικεφαλής της γυναικολογικής ομάδας της Sahlgrenska Academy του Γκέτεμποργκ, που πραγματοποίησε και τη μεταμόσχευση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να προβλέψει τα ποσοστά επιτυχίας του εγχειρήματος, καθώς η μέθοδος είναι καινούργια.


«Γνωρίζουμε τα ποσοστά επιτυχούς κύησης σε φυσιολογικό πληθυσμό -είναι περίπου 25%-, επομένως μπορεί να χρειαστεί είτε να κάνουμε μερικές απόπειρες είτε να σταθούμε τυχεροί και να έχουμε εγκυμοσύνη με την πρώτη. Δεν ξέρουμε…» εξήγησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ του σουηδικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων, άλλες δύο γυναίκες είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας. Μία το 2000 στη Σαουδική Αραβία, η οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεσή της εξαιτίας θρόμβων, και μία το 2011 στην Τουρκία, η οποία κατάφερε να μείνει έγκυος, αλλά απέβαλε τον επόμενο χρόνο.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ