Με δύο προτάσεις καταφτάνει ο Νίμιτς

Ξανά στο τραπέζι το Σκοπιανό.

Η ώρα του Σκοπιανού ετοιμάζεται να σημάνει στις αρχές Απριλίου, καθώς ο Αμερικανός διπλωμάτης και ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα καταθέσει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ τη νέα, συνολική πρότασή του για την ονομασία των βόρειων γειτόνων μας και απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι η τελική.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως γνώστης εις βάθος του θέματος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν και στις δύο χώρες για αποδοχή της πρότασης θα είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς θα εισηγηθεί δύο ονόματα για τα Σκόπια: Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα μπορούσε να συζητηθεί.

Την ίδια ώρα ο κοινοτικός επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέφαν Φούλε, ετοιμάζει την έκθεσή του για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα Σκόπια. Εάν κριθεί θετική, το Συμβούλιο του Ιουνίου θα δώσει τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τους γείτονές μας, προκειμένου να γίνουν πλήρη μέλη της Ενωσης. Εννοείται βέβαια ότι πάντα υπάρχει από πλευράς μας το δικαίωμα του βέτο, σε περίπτωση που κρίνουμε ότι δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το όνομα. 

Γ.Σ.

   

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ