Σάλος με τα δάνεια

Τα χρέη πολιτικών και επιχειρηματιών έσβηναν οι κυπριακές τράπεζες.

Σοβαρά πολιτικά, ηθικά και ποινικά ζητήματα εγείρονται και για τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες μετά την αποκάλυψη ότι εδώ και αρκετό καιρό διέγραφαν -αφειδώς- δάνεια που είχαν πάρει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κόμματα του νησιού, καθώς και διάφορα άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Η λίστα με τα ονόματα των ευνοουμένων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει παραδοθεί ήδη στην Εισαγγελία και την Επιτροπή Θεσμών του Κυπριακού Κοινοβουλίου προκειμένου να πράξει τα δέοντα. Μεταξύ άλλων, θα αρχίσει να καλεί έναν προς έναν τους… ευνοούμενους, προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους της ιδιαίτερης μεταχείρισης που τύγχαναν. Ουσιαστικά και αυτοί με τον τρόπο τους συνέβαλλαν στην οικονομική καταστροφή του νησιού, αφού δεν κατέβαλλαν στις τράπεζες τα χρήματα των δανείων που είχαν πάρει. Για να φανεί το μέγεθος της διαπλοκής, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών της Κύπρου ήταν διορισμένα από την πολιτική ηγεσία, που έβαζε φυσικά κάθε φορά τους αρεστούς.

Διαγραφή δανείων όμως δεν είχαμε μόνο για ορισμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για πολιτικούς όλων των κομμάτων, πλην του ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, αλλά και για συγγενικά τους πρόσωπα – κάτι που ενίοτε γινόταν και μέσω εταιρειών που κατείχαν. Το ύψος των δανείων που χαρίζονταν κυμαίνονταν από μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε εμπλεκόμενο έως και εκατομμύρια! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαγραφής του συνόλου του δανείου ενός προσώπου που έφτανε τα 2.813.000 ευρώ και ενός δεύτερου που είχε λάβει 1.285.000 ευρώ. Υπήρξε, δε, περίπτωση που προβλεπόταν διαγραφή δανείου ύψους 5.800.000 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2014!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες του νησιού, ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό δημόσιο και δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας του. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος και κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση με τα δεδομένα που είχε ενώπιόν της. Επί εννέα μήνες η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια κράτησε μια “χρεοκοπημένη” τράπεζα στη ζωή, τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία απορρόφησε 11 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας».

Οσον αφορά τέλος το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως στις 4 Απριλίου θα υπογραφεί η συμφωνία με το Eurogroup, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ