Το βιβλίο που κάνει το διάβασμα εμπειρία

Οι αναγνώστες είναι συνδεδεμένοι με αισθητήρες.

Λένε ότι οι λέξεις είναι το μόνο που χρειάζεται ένας καλός συγγραφέας για να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη και να τον κάνει να ταξιδέψει…


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ της Βοστόνης όμως έχουν άλλη άποψη. Θεωρούν ότι στην ψηφιακή εποχή οι αναγνώστες χρειάζονται κάτι περισσότερο από απλές προτάσεις για να παρασύρονται από την ιστορία του βιβλίου. Δημιούργησαν λοιπόν ένα βιβλίο που βάζει τον αναγνώστη κυριολεκτικά στο πετσί του ήρωα, αφού τον συνδέει μαζί του με… καλώδια και αισθητήρες!


Οχι τυχαία, οι Αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν στο επιστημονικό πρότζεκτ τους τον τίτλο «Sensory Fiction», εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα κατηγορία μυθιστορημάτων αισθητήριας φαντασίας.


Το πρωτότυπο βιβλίο είναι καλυμμένο με αισθητήρες και ενεργοποιητές οι οποίοι συνδέονται με ειδικό γιλέκο, που το φοράει ο αναγνώστης. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου το γιλέκο δημιουργεί σειρά από τεχνητές εμπειρίες στον αναγνώστη, ώστε να του μεταφέρει καλύτερα τα συναισθήματα του ήρωα. Ετσι, για παράδειγμα, αν ο ήρωας είναι τρομοκρατημένος, το γιλέκο φουσκώνει για να συμπιέσει τον θώρακα του αναγνώστη προκειμένου να τον κάνει να συναισθανθεί τον φόβο του.


Στη διαμόρφωση του κλίματος συμβάλλει όμως και ο φωτισμός. Εκατό φωτάκια LED που υπάρχουν ενσωματωμένα στο εξώφυλλο του βιβλίου προσαρμόζονται σε ένταση κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα πιο σκοτεινή, αν ο ήρωας βιώνει  δυσάρεστη στιγμή. Σε περίπτωση ενθουσιασμού, αντιθέτως, το γιλέκο δονείται για να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του αναγνώστη και να τον κάνει να καρδιοχτυπήσει μαζί με τον ήρωα, ενώ αν εκείνος αισθάνεται ντροπή, ένα εσωτερικό θερμαντικό σώμα ενεργοποιείται για να αλλάξει τη θερμοκρασία του δέρματος του αναγνώστη και να τον κάνει να κοκκινίσει!


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ