Δύο αρκούδες βρέθηκαν νεκρές (από φόλα) στα Γρεβενά

Τον γύρο της Ελλάδας κάνουν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες με τις δύο νεκρές αρκούδες, μια θηλυκή και το μικρό της, που βρέθηκαν δηλητηριασμένες από φόλα στα Γρεβενά. Το νέο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδων σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από την πόλη των Γρεβενών, στον δρόμο προς τον οικισμό του ΔΔ Κυρά Καλής.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» έσπευσε στην περιοχή ύστερα από ειδοποίηση κατοίκου του οικισμού, ο οποίος εντόπισε τα δύο νεκρά ζώα και οι ειδικοί βρήκαν τις δύο αρκούδες σε απόσταση 30 μέτρων τη μία από την άλλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, οι αρκούδες πιθανότατα έπεσαν θύματα ασυνείδητων που χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένα δολώματα, με σκοπό την εξόντωσή τους. Τα μέλη της «Καλλιστώ» ειδοποίησαν το Δασαρχείο Γρεβενών και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ επικοινώνησαν και με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών για τη διενέργεια νεκροψίας. Τα μακροσκοπικά στοιχεία της νεκροψίας, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση στην οποία βρέθηκαν τα δύο ζώα, συνηγορούν στην υπόθεση πως οι αρκούδες κατανάλωσαν κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) που πρέπει να έδρασε σχετικά γρήγορα.

Στην ευρύτερη περιοχή, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί δέκα περιστατικά νεκρών αρκούδων από φόλες, σύμφωνα μόνο με τα καταγεγραμμένα από την «Καλλιστώ» περιστατικά. Πέρα από τα δηλητηριασμένα δολώματα οι αρκούδες έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλους κινδύνους. Για παράδειγμα, πριν από λίγες εβδομάδες ένα αρκουδάκι ενός έτους έχασε τη ζωή του σε τροχαίο. Το δυστύχημα αυτό ήταν το δεύτερο μέσα στο 2013, ενώ κατά την περίοδο 2009-2013 εντοπίστηκαν συνολικά δεκαεπτά περιπτώσεις ζώων που έπεσαν θύματα τροχαίου.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ