Προβάρουν τα κοστούμια

Οι πιέσεις Βενιζέλου για ανασχηματισμό και οι αξιώσεις για ενισχυμένη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση προβληματίζουν το Μαξίμου.

Την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης παρακολουθούν από τρεις διαφορετικές… γωνίες οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σχεδιάζει «αθόρυβα» τις αλλαγές στο κυβερνητικό κάδρο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει ρόλο για τον ίδιο, αλλά και τη συμμετοχή περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σε εντελώς διαφορετική «γραμμή» από εκείνη που επέλεξε για το κόμμα του μετά τις εκλογές του Ιουνίου (επιλέγοντας να ορίσει στην κυβέρνηση μη προβεβλημένα και έμπειρα πολιτικά στελέχη), δεν αποκλείει πια τη συζήτηση και για τη μετάβασή του στην αντιπροεδρία ή σε κάποιο κορυφαίο υπουργείο.

Δεν είναι τυχαίο που ήδη από το Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι θα συμμετάσχουν πρόσωπα από το κόμμα του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει και «έναν προοδευτικό πόλο». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν εξαρτά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση από το τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ, κριτήριο που θεωρούταν δεδομένο πριν από λίγο καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, η πρόταση είναι να γίνει ο ανασχηματισμός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας και προτείνεται η αναβάθμιση της συνάντησης των τριών αρχηγών, οι οποίοι στην ουσία θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όλα τα άλλα θέματα εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας. Και για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέτει θέμα δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει εφτά με οχτώ κυβερνητικές θέσεις. «Ως κόμμα πρέπει να πάρει ό,τι του αναλογεί» ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος και κάνουν λόγο για αναβάθμιση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ, με πολιτικά στελέχη στο υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, φωνές από το Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην κυβέρνηση, αν δεν συμμετάσχει και ο Φώτης Κουβέλης. «Ή και οι δύο στην κυβέρνηση ή κανείς» διαμηνύουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία δείχνουν έντονα προβληματισμένα από τις αξιώσεις του ΠΑΣΟΚ για ενισχυμένη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ