Εδωσαν παράταση στα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Προθεσμία 30 ημερών για τακτοποίηση των οφειλών.

Επιστολή σε 730.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων στέλνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με την οποία τους καλεί να ασφαλίσουν τα οχήματά τους μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Προφανώς η πλειονότητα των ιδιοκτητών αυτών δεν έχει ασφαλίσει τα Ι.Χ. της λόγω οικονομικών δυσκολιών και όχι λόγω… φόρτου εργασίας. Αν μέσα σε διάστημα 30 ημερών οι κάτοχοι των εν λόγω οχημάτων δεν ασφαλιστούν και δεν ενημερωθεί η σχετική βάση δεδομένων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τότε θα επιλαμβάνεται του θέματος η Αστυνομία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια προκειμένου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να προχωρεί στην επίδοση κλήσεων. Ετσι, οι ανασφάλιστοι οδηγοί θα καλούνται στα Τμήματα Τροχαίας για να παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις παράβασης.

Να σημειωθεί ότι παραβάτης θεωρείται και εκείνος που δεν κυκλοφορεί το όχημά του και το έχει σταθμευμένο σε πιλοτή. Δεν ισχύει μόνο για όσους έχουν παραδώσει την άδεια κυκλοφορίας.

Ο ν. 489/76 προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων: αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας με πράξη της Αστυνομικής Αρχής για έναν χρόνο.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του ΚΕΔΕ, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν μετά το Πάσχα φτάσει στο σπίτι σας ραβασάκι που σας ενημερώνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο 500 ευρώ για το ανασφάλιστο Ι.Χ. (που έχετε με πινακίδες σταθμευμένο στο υπόγειο) και άλλα 180 ευρώ (το λιγότερο) για ασφάλιση του αυτοκινήτου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ