Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ο Σπανέας έγινε αγρότης

Ο παλαίμαχος διαιτητής και γενικός γραμματέας της ΟΔΠΕ φυτεύει ιπποφαές και καρπούς μπλούμπερι.


Στροφή στην ελληνική φύση καλλιεργώντας υπερτροφές έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια ο παλαίμαχος διαιτητής Γιώργος Σπανέας. Με πολύ μεγάλη θητεία στα γήπεδα της Α’ Εθνικής και παραμένοντας στον χώρο της διαιτησίας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ), μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα (που είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του) και στο κτήμα του στην περιοχή της Ζαχάρως στην Ηλεία.
Με μοναδική παρέα τον σκύλο του τις μισές μέρες της εβδομάδας αποσύρεται στο καλύβι του και προσέχει το κτήμα του, στο οποίο έχει φυτέψει ιπποφαές, γκότζι μπέρι και μπλούμπερι, καρπούς καλής υγείας και ευτυχίας, με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βγάζει μια ικανοποιητική παραγωγή ώστε να τη διοχετεύει στην αγορά.


«Η ιστορία με τις εναλλακτικές καλλιέργειες μπήκε μέσα μου πριν από εννιά χρόνια, όταν κάποιοι φίλοι μου στο Βέλγιο με παρότρυναν να πουλήσω μια έκθεση αυτοκινήτων που είχα και να ασχοληθώ με τα χωράφια. Από τότε έβλεπαν την οικονομική καταστροφή που έρχεται στη χώρα μας και προσπάθησαν να με ωθήσουν σε μια διαφορετική αγορά με πολύ ενδιαφέρον» ξεδιπλώνει ο Γιώργος Σπανέας το κουβάρι των αναμνήσεων στην «Espresso της Κυριακής» και συνεχίζει: «Το 2007 βρήκα στο χωριό Λέπρεο ένα κτήμα που έβγαινε σε πλειστηριασμό με ιδανικές προϋποθέσεις, δηλαδή χαμηλή τιμές και πολλές δόσεις, και αποφάσισα να το αγοράσω. Πράγματι το πήρα και άρχισα να ψάχνω τι θα φυτέψω, μακριά από ντομάτες και τέτοια είδη. Τελικά κατέληξα στις σούπερ τροφές για να μπορώ μόνος μου να τις καλλιεργώ και παράλληλα να τις σπρώξω προς την αγορά.


Κατά σύμπτωση ένας παλιός μου φίλος που τον βρήκα μέσω internet ίδρυσε τον Μεσσήνιο Συνεταιρισμό εκείνη την εποχή, έγινα κι εγώ ιδρυτικό μέλος κι έτσι από το 2012 ξεκινήσαμε να φυτεύουμε δέντρα στο κτήμα. Συγκεκριμένα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα ιπποφαές, μπλούμπερι και γκότζι μπέρι».


Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Γιώργο Σπανέα, αλλά παίρνοντας πληροφορίες από τον Συνεταιρισμό και διαβάζοντας για τις συγκεκριμένες υπερτροφές μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της Google άρχισε να μπαίνει στο κλίμα της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Αρχισα να φυτεύω μόνος μου. Εβαλα 2.500 δέντρα ιπποφαές, 400 μπλούμπερι και 150 γκότζι μπέρι. Το ιπποφαές θέλει τρία χρόνια για παραγωγή, αλλά φέτος μαζέψαμε τα φύλλα του που είναι για αφέψημα και τα δώσαμε στο εμπόριο για να διοχετευτούν στα φαρμακεία. Εχει περισσότερες από 100 βιταμίνες και τα φύλλα πωλούνται πάνω από 250 ευρώ το κιλό. Το γκότζι μπέρι είναι επίσης μια τρομερή τροφή και από την πρώτη χρονιά δίνει παραγωγή».


Ο παλαίμαχος διαιτητής έχει αναλάβει προσωπικά το κτήμα του και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι στο Λέπρεο: «Ζω σαν τον τελευταίο επιζώντα, σε ένα σπιτάκι μέσα στο κτήμα. Δεν είχε ούτε πόρτες ούτε παράθυρα και το έκλεισα μόνος μου. Είμαι εγώ, ο σκύλος μου και το Ιόνιο απέναντί μου» δηλώνει με περηφάνια και συμπληρώνει: «Αυτό που κάνω με γεμίζει πολύ ως άνθρωπο, γιατί έχει να κάνει με τη φύση. Στις τροφές αυτές δεν ρίχνουμε φάρμακα, όλα είναι φυσιολογικά. Πιστεύω ότι έχουν πολύ μέλλον στην Ελλάδα και αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν νέα παιδιά με αυτές τις καλλιέργειες, αν και η γραφειοκρατία είναι τρομερά δύσκολη και θέλει γερό στομάχι μέχρι να αποκτήσεις την άδεια για την καλλιέργεια του κτήματος».


Μυστικά επιτυχίας


Το «κλειδί» για την παραγωγή των συγκεκριμένων υπερτροφών είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανέα, να έρθει η μεταποίηση στη χώρα μας. «Στέλνουμε τις τροφές στο εξωτερικό για επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος παραγωγής. Ο συνεταιρισμός μας κάποια στιγμή θα αγοράσει μηχανήματα μεταποίησης για να μη βγαίνει τίποτα έξω από την Ελλάδα. Μόλις μπούμε πιο δυναμικά, η παραγωγή θα γίνει ακόμη πιο εύκολη». Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν οι αγρότες της περιοχής λέει: «Στην αρχή ήμουν ένας ξένος. Τελικά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να με δεχτούν και πάντα οι συζητήσεις μας ξεκινούν από το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία ρωτώντας τη γνώμη μου για τους διαιτητές».


Π.ΚΑΤΩΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...