Θεραπεία από μετάξι για όλα τα κατάγματα

Επαναστατική μέθοδος που βάζει τέλος σε παρενέργειες.

Επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική αναμένεται να φέρει η καινοτομία επιστημόνων από τις ΗΠΑ οι οποίοι ανέπτυξαν πρώτη φορά χειρουργικές βίδες και δίσκους εξολοκλήρου από μετάξι, με σκοπό να τις χρησιμοποιούν στο μέλλον για την αποκατάσταση των καταγμάτων στον άνθρωπο.


Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το λεγόμενο «ιατρικό μετάξι», ένα διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη.


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, οι πρωτεΐνες του μεταξιού αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή όταν «διπλωθούν» με πολύπλοκους τρόπους, ενώ με ειδικά καλούπια το υλικό αποκτά το σωστό σχήμα για τη συγκεκριμένη χρήση.


Οι επιστήμονες έφτιαξαν 28 βίδες από ιατρικό μετάξι και τις τοποθέτησαν στα πίσω άκρα έξι ποντικιών. Οπως διαπίστωσαν, όλες λειτούργησαν φυσιολογικά για διάστημα από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες, μέχρι που άρχισαν να βιοδιασπώνται στον οργανισμό των πειραματόζωων.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χειρουργικές βίδες από μετάξι δεν αποκλείεται να αντικαταστήσουν μια μέρα τα μεταλλικά και συνθετικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Μάλιστα, είναι βέβαιοι ότι η χρήση τους θα είναι προς όφελος των ασθενών, αφού θα αποφεύγονται οι παρενέργειες που προκαλούνται από τα μεταλλικά εμφυτεύματα, όπως η πίεση στα οστά λόγω της ακαμψίας των υλικών, ο κίνδυνος λοιμώξεων, η  ταλαιπωρία για την αφαίρεσή τους μετά την αποκατάσταση της βλάβης. Προβλήματα υπάρχουν και στην τοποθέτηση των συνθετικών εμφυτευμάτων, επειδή είναι πιο δύσκολη και υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής.


Αντίθετα, οι βίδες και οι δίσκοι από ιατρικό μετάξι διαλύονται στο σώμα όταν η βλάβη θα έχει αποκατασταθεί.


«Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό» είπε στο BBC ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής David Kaplan. «Εχουμε οραματιστεί ένα ολόκληρο σύνολο από ορθοπεδικές συσκευές με βάση αυτό το υλικό, ώστε να μη χρησιμοποιούνται άκαμπτα υλικά στο σώμα».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ