Ισλάμ και Αλβανία εισβάλλουν στο ΑΠΘ

Αντιδράσεις για τα δωρεάν (άχρηστα) μαθήματα.


Η αλβανική γλώσσα ξεκίνησε πριν από μέρες να διδάσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χωρίς…τυμπανοκρουσίες. Κάτι που δεν θα γινόταν ευρέως γνωστό, αν δεν δημοσίευε τη σχετική είδηση ο αλβανικός Τύπος.


Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνός ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος σε συνάντηση που είχε με τον πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα συζήτησε τους τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Αλβανίας. Το ΑΠΘ είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που διδάσκει την αλβανική γλώσσα -και μάλιστα δωρεάν- σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Τα μαθήματα ξεκίνησαν μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου.


Η εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης διαφωνεί με αυτή την απόφαση και τονίζει: «Επιστημονικά, η γλώσσα αυτή είναι άχρηστη. Δεν έχει να επιδείξει κάτι. Κανένα προϊόν γνήσιο δικό της σε κανένα πεδίο της γνώσης, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της κοινωνιολογίας, των μαθηματικών, της ιατρικής ή έστω κάπου αλλού».


Ακόμη σε επιστολή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, την οποία υπογράφει «δάσκαλος από την Κορυτσά», αναφέρονται μεταξύ άλλων:


«Η αλβανική γλώσσα επιβλήθηκε με διάφορα βίαια μέσα στους Ελληνες κατοίκους της Αλβανίας, ιδιαίτερα στην Κορυτσά, όπου και με τον χρόνο πολλοί και διάφοροι λόγοι οδήγησαν σχεδόν στην εξαφάνιση της ελληνική γλώσσας. Το αλβανικό κράτος και τα ΜΜΕ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξαφανίσουν το καθετί ελληνικό και ειδικά την γλώσσα.


Και μαζί με άλλους μηχανισμούς από την Ανατολή, κάνουν τα πάντα για να κλείσουν ή να παρεμποδίσουν τα ελληνικά σχολεία στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην Κορυτσά».


Την ίδια στιγμή απόφαση-ρουκέτα για ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ έλαβε το Τμήμα Θεολογίας. Στην τελευταία συνεδρίασή του άναψε το πράσινο φως για τη σύσταση του τμήματος, παρά τις έντονες και οργισμένες αντιδράσεις από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τους ιερείς της πόλης, αλλά και φοιτητές της σχολής.


«Κάποιοι οδηγούν σε αλβανοποίηση και εξισλαμισμό το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας» σχολιάζουν κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ