Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Ο ηθοποιός, ο «Λουκάς» και η 17Ν

Ο άνθρωπος που «έδωσε» στην Αστυνομία το 1983 τον Δημήτρη Κουφοντίνα, οι δύο νέοι σύντροφοι και η έκρηξη στην οδό Πανόρμου που τον «εξαφάνισε».


Γνωστός Eλληνας ηθοποιός (που μεσουρανούσε στη μεγάλη οθόνη τη δεκαετία του 1970, ενώ συμμετείχε ενεργά στη βιομηχανία της βιντεοκασέτας τη δεκαετία του ’80) είναι ο άνθρωπος που «έδωσε» στην Αστυνομία για πρώτη φορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον μετέπειτα «φαρμακοχέρη» της 17Ν. Την αποκάλυψή κάνει ο ίδιος ο Κουφοντίνας στο βιβλίο του, περιγράφοντας τη βομβιστική ενέργεια στην Πανόρμου το 1983, όταν με δύο «εκπαιδευόμενους» νεαρούς «υποψήφιους» για την είσοδό τους στη 17Ν προσπάθησαν να βάλουν βόμβα σε υποκατάστημα της City Bank που βρισκόταν τότε στο συγκεκριμένο σημείο.


Οπως περιγράφει στο βιβλίο του ο «Λουκάς» της οργάνωσης, εκείνο το βράδυ του 1983 είχε πάει στην οδό Πανόρμου μαζί με δύο νέους «συντρόφους» προκειμένου να δοκιμάσει της δυνατότητές τους και την «αποφασιστικότητά» τους. Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «Είχα πάρει το αυτοκίνητο του πατέρα μου, ένα “κατσαριδάκι” VW μαζί με τους δύο συντρόφους, ενώ είχα έτοιμο τον μηχανισμό με διπλή κολλητική ταινία για τον κολλήσουν στο τζάμι της πόρτας εισόδου της Αμερικανικής Τράπεζας».


Οι δύο νέοι «σύντροφοι» του Κουφοντίνα πήγαν μπροστά στην τράπεζα με τη βόμβα στα χέρια, αλλά μάλλον προέκυψε κάποιο… ιδεολογικό ζήτημα, το οποίο άρχισαν να συζητούν επιτόπου -και μάλιστα με τρόπο έντονο-, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την αντίδραση του «φαρμακοχέρη» της οργάνωσης, ο οποίος από το απέναντι πεζοδρόμιό με νοήματα προσπαθούσε να τους ειδοποιήσει να κάνουν γρήγορα. Τελικά, ο Κουφοντίνας πήγε κοντά τους ώστε να τελειώνουν με τη βόμβα και άναψε το φιτίλι, τρέχοντας παράλληλα προς το αυτοκίνητο, που είχε πάρει εν αγνοία του πατέρα του ο «Λουκάς».


Η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και πολλοί κάτοικοι της οδούς Πανόρμου βγήκαν στα μπαλκόνια τους προκειμένου να δουν τι συμβαίνει: «Στην περιοχή έμενε ένας γνωστός εκείνη την εποχή ηθοποιός, ο οποίος συζούσε με επίσης γνωστή τραγουδίστρια, και ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στο μπαλκόνι μετά την έκρηξη. Μας είδαν που ξεφεύγαμε με το “κατσαριδάκι” του πατέρα μου. Αργότερα έμαθα πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε μιλήσει στην Αστυνομία και είχε δώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου» περιγράφει ο «Λουκάς».


Είναι η πρώτη φορά που στην Αστυνομία άκουγαν το όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα και το συσχέτιζαν με τρομοκρατική δράση. Είναι η εποχή που, όπως γράφει ο ίδιος ο Κουφοντίνας, τελειώνει η περίοδος της «σχοινοβασίας» μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας και ακολουθεί πια τον δρόμο της βαθιάς παρανομίας. Εξαφανίζεται έκτοτε από προσώπου Γης, για να ξαναδεί τα αδέλφια του και τους στενούς του συγγενείς το καλοκαίρι του 2002, όταν πια έχει παραδοθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.


Στο μεταξύ ο ηθοποιός που έδωσε στην Αστυνομία τον αριθμό αυτοκινήτου με το οποίο κινούνταν οι άγνωστοι εκείνο το βράδυ του 1983 στην οδό Πανόρμου,σαφώς και δεν γνώριζε πως είχε να κάνει με τον μετέπειτα βασικό εκτελεστή της 17Ν, ο οποίος έκανε εκείνη την εποχή τα πρώτα του «μεγάλα βήματα» στο λεγόμενο ελληνικό «αντάρτικο πόλης». Βέβαια, για ευνοήτους λόγους, δεν είναι ακόμα δυνατόν να αποκαλυφθεί το όνομα του ηθοποιού…


Τα επτασφράγιστα μυστικά του «φαρμακοχέρη»


Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου του ο Δ. Κουφοντίνας ξεκαθαρίζει πως δεν ήλθε ακόμα η ώρα να γραφτεί με λεπτομέρειες η ιστορία του «μεταπολιτευτικού ένοπλου», όπως ονομάζει αυτή την παρατεταμένη περίοδο που είναι γεμάτη δολοφονίες και αίμα. Για τον λόγο αυτό τα μυστικά που κρατά επτασφράγιστα είναι πολλά. Δεν αναφέρει το παραμικρό για τους «συντρόφους» του,  έστω κι αν αυτοί έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί.


Ωστόσο σε αρκετά σημεία του βιβλίου αναφέρει πρόσωπα, πάντα με το συνωμοτικό τους προσωνύμιο, τα οποία όμως δεν μπήκαν ποτέ στο «μικροσκόπιο» των ερευνών ή δεν κατάφερε η Αντιτρομοκρατική να βρει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους.


Μια από αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Πεύκος», καθώς είναι ψηλός και του άρεσε να «αράζει» εκείνη την εποχή στο παραδοσιακό πλακιώτικο καφενεδάκι με την ίδια επωνυμία. Ο «Πεύκος» έχει επιχειρησιακές δυνατότητες, σύμφωνα με τον Κουφοντίνα, αλλά -για λόγους που δεν αναφέρει- σταματά νωρίς τη δράση του στην οργάνωση. Τον άνθρωπο αυτό το καλοκαίρι του 2002 που εξαρθρωνόταν η 17Ν και παραδόθηκε στις Αρχές ο «Λουκάς», σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», η Αντιτρομοκρατική τον είχε εντοπίσει και τον παρακολουθούσε. Πλην όμως δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του και, επιπλέον, τα αδικήματα στα οποία είχε προβεί στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 είχαν ήδη παραγραφεί.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...