Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες ούτε με έλλειψη ρευστού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος θέτει σειρά «καυτών» ερωτημάτων με αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας.
Επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες ούτε με έλλειψη ρευστού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος θέτει σειρά «καυτών» ερωτημάτων με αφορμή τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας. Και όλα αυτά επειδή «ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα περιέχει θετικά σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση -όπως σημείωσε- η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες στο περιθώριο, ενώ στο πεδίο της συμφωνίας δεν εμπίπτουν κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας τα οποία απαιτούν απαντήσεις:
«Πώς θα προασπίσει το ελληνικό κράτος το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το οποίο στερούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ;
Πότε και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα ενισχύσουν τα τραπεζικά ιδρύματα τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υπόλοιπων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ;»
Εξάλλου, όπως εκτιμά, η συμφωνία δεν δίνει απαντήσεις στο δραματικό πρόβλημα τόσο των νέων όσο και των μακροχρόνια ανέργων.
Οπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι μόνο το κόστος των τριετιών που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, αλλά κυρίως το αβέβαιο μέλλον της ίδιας της επιχείρησης που θέτει εν κινδύνω και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Είναι τα υψηλά φοροπρόστιμα που τιμωρούν αμείλικτα και το ανθρώπινο λάθος. Είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς (εργασιακό και φορολογικό καθεστώς) που αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Είναι η απαξίωση των δεξιοτήτων των ανέργων, καθιστώντας έτσι αναγκαίο ένα τιτάνιο εθνικό πρόγραμμα επανακατάρτισης και διά βίου μάθησης.