Αλλοι ήταν οι εγκέφαλοι των εκρήξεων

Οι εξαφανισμένοι Μαζιώτης και Ρούπα αλλά και ο Γουρνάς καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 50 ετών για απλή συνέργεια.

Με πολυετείς ποινές κάθειρξης που επέβαλε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορουμένους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» έπεσε η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης, η οποία διεξαγόταν στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους για συγκρότηση οργάνωσης τους πέντε από τους συνολικά οκτώ κατηγορουμένους, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η απόφαση των δικαστών να απαλλάξουν τόσο τον Νίκο Μαζιώτη και τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα όσο και τον Κώστα Γουρνά από την κατηγορία της «διεύθυνσης» της οργάνωσης που αντιμετώπιζαν! Αυτό σημαίνει ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» δεν είχε την ιεραρχική δομή που του είχε αποδοθεί αρχικά, αφού με την απόφασή τους ουσιαστικά οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ως αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και φυσικούς αυτουργούς των βομβιστικών επιθέσεων τους τρεις κατηγορουμένους (τους αναγνωρίστηκε μόνο απλή συνέργεια σε τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας).

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Νίκο Μαζιώτη καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη πενήντα ετών (από αυτά οποία εκτίει τα είκοσι πέντε χρόνια), καθώς και τους Πόλα Ρούπα και  Κώστα Γουρνά, στους οποίους επέβαλε επίσης ποινές κάθειρξης πενήντα χρόνων και επιπλέον έξι μήνες για τα αδικήματα της συγκρότησης οργάνωσης, της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε εκρήξεις κατά συρροή και σε διακεκριμένες φθορές ξένης περιουσίας.

Οι  Χριστόφορος Κορτέσης και ο Ευάγγελος Σταθόπουλος κρίθηκαν ένοχοι μόνο για την πράξη της συγκρότησης οργάνωσης, για την οποία τους επιβλήθηκε ποινή 7 και 7,5 έτη αντίστοιχα (ο Σταθόπουλος αντιμετώπιζε και την κατηγορία της παράνομης χρήσης ασυρμάτου), χωρίς αναστολή. Αντιθέτως, το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη την πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισε την αθώωση του Σαράντου Νικητόπουλου και του Κώστα Κάτσενου από όλες τις κατηγορίες, λόγω αμφιβολιών, ενώ για τη Μαρί Μπεραχά, σύζυγο του Κώστα Γουρνά, αποφάσισε να την απαλλάξει αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για τη στήριξη της κατηγορίας.

Κατά τη χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, που έκρινε επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, «ηχηρή» ήταν η απουσία της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν ερήμην, αποφυλακίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, και έκτοτε τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Μάλιστα το ζευγάρι, αν και φυγοδικεί, είχε βρει τον τρόπο να στείλει επιστολές προς το δικαστήριο, τονίζοντας ότι είναι υπερήφανο για τη συμμετοχή του στην οργάνωση και ότι υπερασπίζεται την «πολιτική» της δράση.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ