Το 13άρι της αηδίας

Οι Τσάμηδες με ψήφισμά τους απαιτούν από την Ελλάδα επιστροφή περιουσιών, ανέγερση μνημείων και αλλαγή της Ιστορίας!

Την τελική μορφή του λεγόμενου «τσάμικου ψηφίσματος» παρουσιάζουν σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Αλβανοί βουλευτές. Εφόσον εγκριθεί η τελική μορφή του προκλητικού αυτού ψηφίσματος, τότε θα περάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της αλβανικής βουλής τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftonomi.gr. Το ψήφισμα περιλαμβάνει δεκατρία σημεία ντροπής τα οποία πρωτίστως έχει απορρίψει η Ιστορία. Διαβάστε ποια είναι αυτά:

1. Το ψήφισμα δεσμεύεται για την ανάγκη αποκατάστασης όλων των δικαιωμάτων των Αλβανών Τσάμηδων, αλλοτινών Ελλήνων πολιτών.

2. Απαιτεί την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, πρώην Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας.

3. Απαιτεί τη ρητή κατάργηση του ελληνικού νόμου του «εμπόλεμου».

4. Απαιτεί την επέκταση του ελληνικού νόμου 1540/1985 «για τη ρύθμιση των προσφύγων» σε όλους τους Ελληνες πολίτες που απομακρύνθηκαν ως αποτέλεσμα της εμφύλιας σύγκρουσης.

5. Απαιτεί την επανενεργοποίηση των ειδικών επιτροπών προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα και να βρουν την καλύτερη λύση.

6. Επιφορτίζει το υπουργείο Εξωτερικών με την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών που δεν εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους και να ζητήσει γι’ αυτούς την αναγνώρισή τους ως εθνική μειονότητα.

7. Απαιτεί την ανέγερση στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες δύο μνημείων που θα θυμίζουν τα αθώα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες.

8. Απαιτεί την ανέγερση ή τη φροντίδα των τάφων των Τσάμηδων, πρώην Ελλήνων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής γενοκτονίας.

9. Επιφορτίζει το υπουργείο Παιδείας με την ορθή αποτύπωση της Ιστορίας αυτού του μέρους του αλβανικού πληθυσμού στα σχολικά εγχειρίδια. 10. Επιφορτίζει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με την προώθηση των πολιτιστικών αξιών (των Τσάμηδων) και την προβολή μνημείων που βρίσκονται στην Αλβανία.

11. Επιφορτίζει την αλβανική κυβέρνηση να εκφράσει στην ελληνική πλευρά, κατά τις διπλωματικές επαφές, τη στάση της Δημοκρατίας της Αλβανίας σχετικά με αυτό το πρόβλημα.

12. Επιφορτίζει το υπουργείο Εξωτερικών να γνωστοποιήσει το παρόν ψήφισμα στα διεθνή fora. 13. Επιφυλάσσεται του δικαιώματος, σε περίπτωση απορριπτικής αντίδραση της ελληνικής πλευράς, να εξετάσει το πρόβλημα υπό το πρίσμα των διεθνών νόμων και να παραπέμψει το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Υπενθυμίζουμε πως το 2004, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Φάτος Νάνο, η αλβανική Βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία παρόμοιο ψήφισμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ