Έσπασαν τα ισόβια σε όσους είχαν καταδικαστεί για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1»

Σοκ προκαλεί στον νομικό κόσμο της χώρας η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά να σπάσει τα ισόβια στους καταδικασθέντες για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014, για την οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γεώργιος Μπουρδούβαλης και τρεις Τούρκοι που θα μετέφεραν τα ναρκωτικά από την Ελλάδα στο Βέλγιο.

Με… άλλοθι τον νέο Ποινικό Κώδικα, η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Βλάχου πρότεινε και το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να χορηγηθεί στους εννέα καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι τρεις Τούρκοι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φορτίου του «λευκού θανάτου». Η απόφαση για τη χορήγηση του ελαφρυντικού δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, η οποία είχε την άποψη πως δεν πρέπει να δοθούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες για το μεγαλύτερο φορτίο του «λευκού θανάτου» που θα κατέληγε στην Ευρώπη.

Πάντως, ο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα χορήγησης δεύτερου ελαφρυντικού, του άρθρου 27, στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Οι συνήγοροί του ζητούσαν να του χορηγηθεί με το σκεπτικό ότι βοήθησε τις διωκτικές Αρχές. Όμως το δικαστήριο έκρινε το αίτημα ως μη νόμιμο.

Επιπλέον ελαφρυντικό, αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, χορηγήθηκε στον πρώην συνεργάτη του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και στον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Ο Λάγιος είχε υποδείξει αυτοβούλως στους λιμενικούς το πλοίο «Noor 1» και ο Καρτσώνης είχε παραδώσει στις διωκτικές Αρχές έναν τόνο ηρωίνη που του είχε πει να κρύψει ο Γιαννουσάκης σε περιοχή του Κορωπίου.

Μετά το σπάσιμο των ισοβίων με την απόφαση του δικαστηρίου, η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθούν στους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους καταδικασθέντες έξι έτη κάθειρξη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 15 έτη για τα ναρκωτικά. Κάθειρξη 13 έτη πρότεινε η εισαγγελέας για τον Κ. Καρτσώνη και τον Ιρανό Μπονιάντ που συνόδευε το φορτίο της ηρωίνης πάνω στο πλοίο και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη, στη Φιλοθέη, πέντε έτη κάθειρξη στον Στ. Λάγιο και τέσσερα έτη φυλάκιση στον Τούρκο διερμηνέα που είχε βοηθήσει τους συμπατριώτες του κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Το δικαστήριο διέκοψε για την ανακοίνωση των ποινών στις 27 Οκτωβρίου.

1
”ı„

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ