Παράσταση διαμαρτυρίας από ηθοποιούς στον δήμο Αθηναίων για το κλείσιμο θεάτρων

Συνάντηση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, διοργάνωσαν χτες μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα της σφράγισης θεατρικών χώρων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Μια ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι κυρίως εργάζονται στα λεγόμενα «μικρά» και «ανταλλακτικά» θέατρα, με επικεφαλής την πρόεδρο του ΣΕΗ Ηρώ Μανέ, έδωσαν το παρών» στη χτεσινή διαμαρτυρία – παρέμβαση, με σκοπό να προβάλουν δημόσια την αντίθεσή τους στην κίνηση του δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού θεατρικών χώρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΗ: «Οι ενέργειες αυτές βασίζονται σε μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία, η οποία όχι μόνο δεν διευκολύνει όσους χώρους θέλουν να αποκτήσουν άδεια και να λειτουργούν νομότυπα, αλλά και παρακωλύει την αδειοδότησή τους, με βάση απαρχαιωμένες διατάξεις».

Τα μέλη του ΣΕΗ ξεκαθαρίζουν πως δεν στηρίζουν την ανομία, αντίθετα θέλουν να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας εργαζομένων και κοινού. «Ομως τέτοιες κινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι μικροί εναλλακτικοί χώροι» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους «οι οποίοι στις σημερινές, άνυδρες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάργησης των επιχορηγήσεων είχαν αναδειχθεί σε μοναδικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε πνεύμονες ελπίδας και εναλλακτικών προτάσεων πολιτισμού. Αυτού του είδους οι ενέργειες, που βάζουν όλους τους χώρους στο ίδιο σακί και οδηγούν στην ανεργία μεγάλο αριθμό ανθρώπων που απασχολούνταν σε αυτούς, είναι τουλάχιστον άστοχες, αν όχι ύποπτες, και εν τέλει καταστροφικές».

Επίσης το ΣΕΗ ζητεί την αναστολή εκτέλεσης της εισαγγελικής απόφασης που αφορά το κλείσιμο των θεατρικών χώρων μέχρι να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο, καθώς και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νόμου ο οποίος αφορά τους χώρους που φιλοξενούν θεατρικά δρώμενα και ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστατικών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ
ΦΩΤ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ