Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Μαγειρίτσα στο Πάπιγκο ή θαλασσινά στο Κάπρι;

Πασχαλινή απόδραση εντός κι εκτός της Ελλάδας.

Μπορεί μόλις να διανύσαμε το καθολικό Πάσχα, αλλά το ορθόδοξο πλησιάζει και είναι η κατάλληλη στιγμή να φτιάξετε βαλίτσες νοερά, επιλέγοντας αρχικά αν θα θέλατε να περάσετε τις γιορτές εντός ή εκτός Ελλάδας. Επιλέξαμε για εσάς έναν προορισμό εντός Ελλάδας, το Πάπιγκο, όπου μπορείτε να περάσετε αμιγώς ελληνικό, παραδοσιακό Πάσχα, και έναν προορισμό εκτός Ελλάδας, το Κάπρι, για όσους θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτή την αργία γνωρίζοντας αυτό το κοντινό σαγηνευτικό νησί, το μέρος όπου κατά τη μυθολογία ο Οδυσσέας παραλίγο να υποκύψει στο τραγούδι των Σειρήνων… 777kahs5Οι ντόπιοι αποκαλούν το Κάπρι «μύθο» που παραμένει αναλλοίωτος, αφού από την εποχή που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος το επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του -πάνω από 2.000 χρόνια πριν- έως και σήμερα το νησί έχει περάσει μεγάλες δόξες φιλοξενώντας πληθώρα από γνωστούς διανοούμενους και ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και όλο το χολιγουντιανό star system από τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα. Ως προορισμός είναι αρκετά ρομαντικός κι ενδείκνυται για ατελείωτους περιπάτους στα σοκάκια του που θυμίζουν αμάλγαμα κυκλαδίτικης και ιόνιας ομορφιάς.

Σε όποιο σημείο του κι αν βρεθείτε, έχει συγκλονιστική θέα, την πιο γαλάζια θάλασσα που έχετε δει ποτέ και ο αέρας του ευωδιάζει άνθη λεμονιάς. Η φωτεινή Γαλάζια Σπηλιά, τα εντυπωσιακά βράχια Faraglioni και το Palazzo al Mare είναι μοναδικά για ημερήσιες περιηγήσεις. Επίσης η παραλία Marina Piccola είναι ιδανική για snorkeling και αν ο καιρός δεν σας το επιτρέπει, απλώς χαθείτε στα γραφικά στενάκια της Χώρας του νησιού απολαμβάνοντας gelato, espresso και ατελείωτο window shopping στις αμέτρητες boutique, όπως αυτή του Emilio Pucci, στη γωνιακή της Prada και στην Canfora, που ούσα ανοιχτή από το 1946 έως σήμερα κατασκευάζει και πουλάει τα πιο γνωστά γυναικεία σανδάλια. Από εκεί έχουν περάσει η πριγκίπισσα Soraya, η Μαρία Κάλλας, η Grace Kelly και η Jackie Kennedy, για την οποία έκλεισε το μαγαζί τα μεσάνυχτα προκειμένου να ψωνίσει μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.

Για τη διαμονή σας

Ακριβώς πάνω από το λιμάνι της «μεγάλης μαρίνας», χτισμένο πάνω στα βράχια με θέα τον κόλπο της Νάπολης, βρίσκεται ένα ξενοδοχείο-διαμάντι, το «JK Capri». Πρόκειται για boutique hotel με είκοσι δύο δωμάτια πάνω στη θάλασσα και super facilities όπως spa και γυμναστήριο με θέα σε μια υπέροχη πισίνα, μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο, όπου μπορείτε να γευτείτε εκλεπτυσμένα μεσογειακά πιάτα. Η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου παντρεύει με αρμονία το αφαιρετικό -κατά κάποιο τρόπο γαλανόλευκο κυκλαδίτικο- στοιχείο με ζεστά ξύλινα decks, νησιώτικους αμφορείς και άνετους καναπέδες και σεζλόνγκ, δημιουργώντας ένα άκρως ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Η τοποθεσία του είναι ιδανική γιατί ναι μεν βρίσκεται πέντε λεπτά από την καρδιά του Κάπρι, σου δίνει την αίσθηση όμως ότι είσαι εντελώς απομονωμένος.

Για φαγητό υπάρχουν αμέτρητες ταβέρνες και τρατορίες με τοπική κουζίνα, ψάρια και θαλασσινά. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το «Da Paolino’s» για ένα ρομαντικό δείπνο μέσα στον ωραιότερο λεμονόκηπο του Κάπρι, το οποίο λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια και φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα του με σπεσιαλιτέ του νησιού και καθημερινό μπουφέ με ιταλικά antipasti. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι μόνιμος πελάτης όποτε βρίσκεται στο νησί και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, ο Paolino, του προμηθεύει το δικό του limoncelo. Για τη βραδινή σας έξοδο μην παραλείψετε να περάστε από το «Anema e core», ένα από τα πιο παλιά θρυλικά night club του Κάπρι με παραδοσιακή ναπολιτάνικη μουσική, όπου θα δείτε τους Ναπολιτάνους να χορεύουν πάνω στα τραπέζια. Και μια που βρεθήκαμε στο Κάπρι, προτού φύγετε θα σας πρότεινα να πεταχτείτε στη Νάπολη προκειμένου να γευτείτε την περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα στο «Da Michele pizzeria», ιστορική πιτσαρία από το 1870, στην οδό Cesare Sersale.


Εντός Ελλάδας, για κάτι εντελώς διαφορετικό, ορεινό και πασχαλινό αξίζει μια επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια. Ενα από τα σαράντα έξι Ζαγοροχώρια, το Πάπιγκο, αποτελεί έναν μαγευτικό ορεινό προορισμό, όπου εκτός από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του ξεχωρίζει για τη φυσική του ομορφιά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Ζαγορίου. Προσφέρεται για διαφόρων ειδών δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, ορειβασία, ράφτινγκ στον υπέροχο Βοϊδομάτη και περιπάτους στις διάσημες κολυμπήθρες, ένα από τα πιο γνωστά σημεία του οικισμού. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου, οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες και αποτελούν πόλο έλξης εδώ και χρόνια για τους επισκέπτες.5a44a7

Για μια ιδιαίτερη διαμονή στα Ζαγοροχώρια, που θα σας κάνει να νιώσετε ζεστή φιλοξενία και να βιώσετε άκρως παραδοσιακό Πάσχα τιμώντας όλες τις παραδόσεις και τα έθιμα, επισκεφτείτε τις πετρόχτιστες κατοικίες «Πέντε κορφές» (www.5korfes.gr) και γευθείτε πλούσια λουκούλλεια πρωινά από τοπικά προϊόντα, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού διά χειρός της γνωστής παρουσιάστριας και ραδιοφωνικής παραγωγού Εφης Μαλτέζου. Οι «Πέντε κορφές» στο Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένας καινούργιος παραδοσιακός ξενώνας που ανακαλύψαμε μέσα στο βουνό, χτισμένος με πέτρα και ξύλο κατά την τοπική αρχιτεκτονική, με τέσσερις αυτόνομες μεζονέτες με τζάκι που διαθέτουν πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό. Στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους επικρατεί απόλυτη ηρεμία και η θέα στα επιβλητικά βράχια της Αστράκας και στο φαράγγι του Βίκου είναι μοναδική.

Οι ταβέρνες που ξεχωρίσαμε είναι ο «Νίκος και η Ιουλία», στην οποία φάγαμε υπέροχα μαγειρευτά και τηγανιές, και η ταβέρνα «Ιωαννίδης» για ψητά κρέατα και ολόφρεσκες σαλάτες. Την περίοδο του Πάσχα δοκιμάστε οπωσδήποτε τοπικές κουλούρες – ζυμωτά ψωμιά στολισμένα και φτιαγμένα από πλεξούδες από ζυμάρι. Τα τυπικά γλυκά που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε είναι γλυκά του κουταλιού, γιαννιώτικες τηγανίτες και μήλο στο φούρνο. Οι ξακουστές ζαγορίτικες πίτες είναι must. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αλευρόπιτα, χορτόπιτα, μπατσαριά, ηπειρώτικη σπανακόπιτα, γαλατόπιτα, τσουκνιδόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα, τραχανόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα καθώς και αμυγδαλόπιτα. Από τα Ζαγοροχώρια μπορείτε να προμηθευτείτε γαλακτοκομικά προϊόντα, κάστανα, μήλα, καρύδια, μέλι, μανιτάρια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, ντόπια κρέατα και είδη λαϊκής τέχνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...