Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Μονομαχία από… δαντέλα για το Παρίσι

Ποιες είναι οι πέντε υποψήφιες που ακονίζουν τα… νύχια τους με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο.

Είναι η πόλη συνώνυμο της μόδας, της φινέτσας και της θηλυκότητας, ωστόσο το Παρίσι ουδέποτε είχε γυναίκα στο τιμόνι του. Οι «Les Parisiennes» περιορίζονταν ανέκαθεν κατά κύριο λόγο σε διακοσμητικούς ρόλους, αφήνοντας στους άντρες να ασχολούνται με τα σοβαρά διοικητικά θέματα. Τώρα ωστόσο η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πρώτη γυναίκα δήμαρχο των τελευταίων 2.000 ετών, αφού όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι για τη διαδοχή του σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράντ Ντελανοέ είναι γένους θηλυκού.

Φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές του 2014 θεωρείται μάλιστα άτομο του στενού περιβάλλοντός του και συγκεκριμένα η νυν αντιδήμαρχος, Αν Ινταλγκό. Η 53χρονη πολιτικός ισπανικής καταγωγής διατηρεί εδώ και χρόνια θέση στο δημοτικό συμβούλιο και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις δημαρχιακές.

Η βασικότερη αντίπαλός της θα είναι η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία άφησε άφωνους τους αντιπάλους της στην Κεντροδεξιά όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατεβεί υποψήφια. Αρχικά αντέδρασαν και απείλησαν «να της δώσουν ένα μάθημα», όμως στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν τη «NKM», όπως είναι ευρέως γνωστή.

Τα μαχαίρια ανάμεσά στις δύο υποψήφιες πρώτες κυρίες της πόλης μάλιστα δεν άργησαν να βγουν, με την Ινταλγκό να ανακοινώνει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την απόφασή της να κινηθεί νομικά εναντίον της Κοσιουσκό-Μοριζέ, την οποία κατηγόρησε για συκοφαντική δυσφήμιση. Αιτία στάθηκε η δήλωση της 39χρονης υποψήφιας στη «Le Journal du Dimanche», ότι κουράστηκε να δέχεται «μαθήματα ηθικής» από την αριστερή υποψήφια, στην οποία -όπως αποκάλυψε- είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ το 2012 για «κρυφή απασχόληση εργαζομένων» σε εργαστήριο αστικού σχεδιασμού. Ακολούθησε διάψευση -συνοδεία απειλών για αγωγή- από τον δικηγόρο της Ινταλγκό και όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος της λάσπης ανάμεσα στις δύο υποψήφιες θα ενταθεί, μετά κυρίως και από την τελευταία δημοσκόπηση που τις θέλει σχεδόν ισόπαλες.

Η «ΝΚΜ», από την πλευρά της, έχει ακόμα ένα ανοιχτό μέτωπο να αντιμετωπίσει, και μάλιστα από τον χώρο της Δεξιάς όπου ανήκει. Η χλιδάτη πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρασιντά Ντατί, σκέφτεται επίσης πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας. Ωστόσο τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης μάλλον θα την αποθαρρύνουν, αφού σε περίπτωση που το πάρει απόφαση, η Ινταλγκό θα την κερδίσει πανηγυρικά με 58% έναντι μόλις 42%.

Στην εκλογική μάχη αναμένεται πάντως να ριχτεί και άλλη μια «Σαρκοζέτ», όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι γυναίκες που ανήκαν στην κυβέρνηση Σαρκοζί. Η 36χρονη Ράμα Γιαντ, κόρη Σενεγαλέζου διπλωμάτη που από την πλήρη ανωνυμία βρέθηκε στον υπουργικό θώκο, υπονόησε πρόσφατα ότι μπορεί να εκπροσωπήσει την κεντρώα παράταξη. Διανύει ήδη τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της και δεδομένου ότι δεν έχει καμία ελπίδα για νίκη, μπορεί πολύ εύκολα να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα, σε περίπτωση που της προσφερθεί κάποια άλλη ενδιαφέρουσα θέση.

Η τελευταία, που έχει εκφράσει επιθυμία διεκδίκησης της δημαρχίας, είναι η Σεσίλ Ντιφλό, η 37χρονη πρώην αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων και υπουργός της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ. Παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έχουν μικρή δύναμη, η Ντιφλό διαθέτει εκτός από στιλ, και απόψεις που μπορεί να δελεάσουν τους σύγχρονους Παριζιάνους, καθώς μεταξύ άλλων έχει ταχθεί και κατά των αυτοκινήτων. Θεωρείται επίσης αντικομφορμίστρια, πηγαίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τζιν και προκαλώντας έτσι την οργή των συντηρητικών. Με λίγα λόγια, η «La petite Cecile», όπως την αποκαλούν συνήθως οι άντρες πολιτικοί σχολιαστές, μπορεί να κερδίσει εύκολα πάνω από το 10% των ψήφων χάρη στην ικανότητά της να ενσαρκώνει τις αξίες ενός πολύ ιδιαίτερου εκλογικού σώματος.

Οι «φυλές» των Παριζιάνων ψηφοφόρων

Οι εκδότες: Zουν σε διαμέρισμα του 6ου διαμερίσματος και περνούν τα Σαββατοκύριακά τους διαβάζοντας Χαρούκι Μουρακάμι στον Κήπο του Λουξεμβούργου. Διαθέτουν εξοχικό στο Μαρακές και θα ψηφίσουν Ινταλγκό.

Οι δικηγόροι: Ζουν σε λοφτ του 14ου διαμερίσματος και πηγαίνουν για διακοπές στη Νέα Υόρκη. Πιθανότατα θα ψηφίσουν Ινταλγκό, όμως δεν αποκλείεται να τους δελεάσει και η «ΝΚΜ».

Οι τραπεζίτες: Ζουν σε μονοκατοικίες με μεγάλες αυλές του 16ου διαμερίσματος και περνούν τα Σαββατοκύριακά τους στα εξοχικά τους στη Νορμανδία κάνοντας ιππασία. Θα ρίξουν την ψήφο τους στη «ΝΚΜ».

Οι άνεργοι: Ζουν σε εργατικές κατοικίες του 20ού διαμερίσματος και πηγαίνουν διακοπές στις χώρες όπου γεννήθηκαν οι γονείς τους. Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, είναι πιθανό να προτιμήσουν τη Γιαντ, όχι όμως και τη Ντατί που θεωρείται πλέον πιο Παριζιάνα και από τους Παριζιάνους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...