Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

One-woman-show ακόμα και στα 82!

Η απίστευτη καριέρα της Ολυμπίας Δουκάκη και το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει άγνωστες στιγμές από τη ζωή της.

Εχεί υποδυθεί τη δικηγόρο, την καλή, την κακή, την τραβεστί, την ερωμένη του παππού της οικογένειας Σίμπσονς, τη μητέρα της Σερ αλλά και του Φρανκ Σινάτρα, ενώ πρόσφατα δεν δίστασε να υποδυθεί και μια 80χρονη… λεσβία! Η Ολυμπία Δουκάκη δεν είναι μία ηθοποιός όπως όλες οι άλλες. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη δύση της ζωής της, συνεχίζει να μεσουρανεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο και η ενέργεια δεν έχουν ηλικία. Πώς το καταφέρνει; Δεν το αποκαλύπτει η ίδια, αλλά οι εικόνες που μιλάνε μόνες τους στο νέο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη ζωή της.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κάμερα κατέγραφε κάθε στιγμή της καθημερινότητας της ελληνικής καταγωγής ηθοποιού. Τη ζωή της μπροστά και πίσω από τις κάμερες, την αστείρευτη ζωντάνια της στα κινηματογραφικά πλατό και στο θεατρικό σανίδι, τις προσωπικές στιγμές με τους συγγενείς και τους φίλους της. Τη μαγνητοσκόπησε καθώς θρηνούσε τον χαμό της επί είκοσι πέντε χρόνια προσωπικής της βοηθού, αλλά κι ενώ προετοιμαζόταν για τον μεγαλύτερο ρόλο-πρόκληση στην καριέρα της, αυτόν της Σόφι για το θεατρικό έργο «Social Security», που τον ερμήνευσε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά! Οπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «Olympia Dukakis: Undefined», το οποίο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Ελληνοκύπριου Χάρη Μαυρομιχάλη, η Δουκάκη δεν σταματάει ούτε στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 130 παραγωγές, ενώ πρόσφατα πρωταγωνίστησε με επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ, στο one-woman-show έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Το τρένο με το γάλα δεν σταματάει πια εδώ». Οσο για τα επόμενα τρία χρόνια, το πρόγραμμά της είναι ήδη κλεισμένο με ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και πολλά σεμινάρια υποκριτικής ανά τον κόσμο. «Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν είναι μονάχα η ιστορία για τη ζωή της Ολυμπίας σε αυτή τη φάση. Αποτελεί μια ματιά του τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή και τι θυσίες πρέπει να κάνεις για να το αποκτήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ηθοποιού.

Δύο μήνες πριν φυσήξει τα ογδόντα δύο κεράκια στην τούρτα της, η Ολυμπία Δουκάκη συνεχίζει να ερμηνεύει, να ταξιδεύει, να διδάσκει και να αγωνίζεται με αμείωτο ενθουσιασμό. Αλλωστε αυτή η ακατάπαυστη δύναμη και η αποφασιστικότητα τη βοήθησαν να ξεχωρίσει, τότε που όλοι την αντιμετώπιζαν ως παρείσακτη. Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1931 στο Λόουελ της Μασαχουσέτης από Ελληνες μετανάστες με ρίζες από την Πελοπόννησο. Η ίδια και ο αδερφός της Απόλλωνας πάλεψαν πολύ για να γίνουν αποδεχτοί, αφού η ελληνική καταγωγή αποτελούσε αιτία για την περιθωριοποίησή τους από την κατά κύριο λόγο καθολική κοινότητα. Αυτό όμως ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της Δουκάκη, η οποία κατάφερε να πάρει δύο πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στις καλές τέχνες και τη φυσικοθεραπευτική, ένα επάγγελμα που ασκούσε όσο προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της προς το θέατρο.

Η αναγνώριση άργησε, αλλά ήρθε τελικά το 1987, όταν απέσπασε το Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική ταινία «Moonstruck» με πρωταγωνίστρια τη Σερ, παρά το γεγονός ότι εκείνη είχε αφοσιωθεί περισσότερο μέχρι τότε στους θεατρικούς ρόλους, τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία δράματος. Μετά το χρυσό αγαλματάκι ακολούθησε η Χρυσή Σφαίρα, αλλά και βραβεία από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες.

Ο ρόλος-πρόκληση της ηλικιωμένης λεσβίαςf3s33

«Ψάχνω ταινίες που να μην έχουν απλώς μια υπόθεση, αλλά να έχουν και κάτι να πουν» δήλωσε πρόσφατα η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, η οποία στην τελευταία της ταινία με τίτλο «Cloudburst» υποδύεται μια ηλικιωμένη λεσβία που αλλάζει χώρα με τη σύντροφό της για να μπορέσουν να παντρευτούν. «Το γεγονός ότι υπήρχε ένα πολιτικό μήνυμα σε αυτήν την ταινία ήταν σημαντικό για εμένα» τόνισε η ηθοποιός, η οποία πριν από μερικά χρόνια πρωτοστάτησε στην παρέλαση των ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δουκάκη, η οποία είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Λούις Ζόρικ και μαζί του έχει αποκτήσει τρία παιδιά, είναι ξαδέρφη του Δημοκρατικού Μάικλ Δουκάκη, πρώην γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία της Αμερικής το 1988.

Οπως δήλωσε η ίδια, τείνει πλέον να επιλέγει ρόλους που διαψεύδουν την απο-σεξουαλικοποίηση των ηλικιωμένων. «Νιώθω ακόμα σέξι. Η σεξουαλικότητα είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μου, ακόμα και τώρα. Δεν νιώθω ντροπή, αλλά ούτε και περηφάνια. Αυτή είμαι! Πιστεύω ότι στα ογδόντα ένα μας θα πρέπει να χαλαρώνουμε λίγο και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι αυτός που είναι. Είναι λίγο αργά πια για να ανησυχούμε για τέτοια πράγματα» είπε.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...