Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Η ζάχαρη υπεύθυνη για την έκρηξη του διαβήτη τύπου 2

Οσο περισσότερο διαθέσιμη είναι σε μια χώρα τόσο αυξάνονται τα κρούσματα.

Νέα δεδομένα για τον ρόλο της ζάχαρης στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 φέρνει στο φως μεγάλης έκτασης έρευνα. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η ζάχαρη είναι αυτή που κρύβεται πίσω από την παγκόσμια άνοδο της εμφάνισης κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2, και μάλιστα μπορεί να φιγουράρει πια ως ξεχωριστό αίτιο εμφάνισης της νόσου, πέρα από την παχυσαρκία!

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «PLos One», δεν δείχνουν ότι η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία, αλλά ότι έχει ευθεία σχέση με τον διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την κατανάλωση ζάχαρης και τα ποσοστά διαβήτη την τελευταία δεκαετία σε εκατόν εβδομήντα πέντε χώρες απ’ όλον τον κόσμο.

«Δεν υποβιβάζουμε καθόλου τη σημασία της παχυσαρκίας σε όλο αυτό, αλλά τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο διαβήτη, εκτός από την παχυσαρκία και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, και ότι η ζάχαρη παίζει κυρίαρχο ρόλο» εξηγεί σχετικά ο Σαντζάι Μπασού, επικεφαλής της έρευνας.

Από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων από τις διάφορες χώρες φάνηκε ότι όσο περισσότερη ζάχαρη είναι διαθέσιμη σε μια χώρα τόσα περισσότερα είναι τα κρούσματα διαβήτη. Για κάθε 150 επιπλέον θερμίδες που κατανάλωναν οι πολίτες από διάφορες διατροφικές πηγές τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονταν κατά 0,1%. Αν όμως αυτές οι 150 θερμίδες προέρχονταν από τη ζάχαρη -όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός κανονικού αναψυκτικού- τότε το ποσοστό διαβήτη στον πληθυσμό αυξανόταν κατά 1,1%!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσο περισσότερο καιρό ήταν εκτεθειμένος ο πληθυσμός σε αυτό που περιγράφουν ως «πληθώρα ζάχαρης» τόσο μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά των διαβητικών. Οπως επισημαίνει ο Μπασού, αυτά τα στοιχεία «παρέχουν μια απτή επιβεβαίωση του συνόλου των προηγούμενων συμπερασμάτων ερευνών που έδειχναν ότι η ζάχαρη επηρεάζει το ήπαρ και το πάγκρεας με τρόπους που δεν το κάνουν άλλα είδη τροφών ή η παχυσαρκία».

Πάντως, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι τα εν λόγω συμπεράσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη γιατί, όπως λένε, ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...