Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Ταξίδι στα νησιά και θέατρο πάνω στο αρματαγωγό

Η ξεχωριστή περιοδεία του Εθνικού στην άγονη γραμμή, που θα προσφέρει δωρεάν θέαμα στους ακρίτες

Το Εθνικό Θέατρο πιάνει λιμάνι στα ελληνικά νησιά. Από τις 30 Απριλίου και για τις επόμενες περίπου δεκαπέντε ημέρες οι συντελεστές της παράστασης «Ενας Ελληνας. Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» θα κάνουν ένα αλλιώτικο θεατρικό ταξίδι στα νησιά της άγονης γραμμής με όχημα το αρματαγωγό πλοίο «Ρόδος». Μέσα σε αυτό θα ζουν, θα κοιμούνται αλλά και θα παίζουν για τους θεατρόφιλους περιοχών όπως η Ικαρία, η Κάσος και η Τήλος. Αυτό είναι εν ολίγοις το σκεπτικό πίσω από τη νέα σκηνή περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πολιτιστικός οργανισμός, σε μια προσπάθεια να ανοίξει τα φτερά του και στους ανθρώπους της περιφέρειας.

Και του χρόνου

Και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος, μια και η είσοδος στις παραστάσεις αυτές είναι ελεύθερη.
«Η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από το σκεπτικό πως το Εθνικό Θέατρο δεν είναι μια σκηνή μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας» σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζάκης. «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και σκοπός μας είναι να το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά και μάλιστα τον χειμώνα, τους μήνες, δηλαδή, που η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στις περιοχές αυτές. Παρέχεται δωρεάν στους θεατρόφιλους. Οι φετινές παραγωγές του Εθνικού πήγαν καλά εισπρακτικά κι έτσι μπορούμε να το υποστηρίξουμε». Ικαρία, Πάτμος, Λέρος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Τήλος, Κάρπαθος και Κάσος θα είναι οι φετινοί προορισμοί, με τους οποίους θα εγκαινιαστεί η περιοδεύουσα σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, νησιά στα οποία θα πιάσει ο πρωτότυπος αυτός περιοδεύων θίασος.
Μέσα στο αρματαγωγό αυτό, το οποίο παραχώρησε ευγενικά το Πολεμικό Ναυτικό με τις ευλογίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ηθοποιοί και φροντιστές θα υποδέχονται τους θεατές στις ειδικές θέσεις -περίπου 400 στον αριθμό- που θα τοποθετηθούν στο πλοίο για τις ανάγκες του θεατρικού έργου. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί και προσαρμοστεί ειδικά προκειμένου να φιλοξενήσει μια παράσταση. «Δεν είναι εύκολο να μένει κανείς μέσα σε ένα αρματαγωγό. Η ζωή στο πλοίο έχει γοητεία, αλλά και πολλές δυσκολίες» σημείωσε ο κ. Χατζάκης.

Η παράσταση που πρόκειται να παρουσιαστεί από τις 30 Απριλίου έως και τις 16 Μαΐου στα λιμάνια των νησιών αυτών αφορά ένα από τα πιο μεστά έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη». «Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα» είπε ο Περικλής Μουστάκης, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία της παράστασης και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, μετέχει στο θεατρικό και υποκριτικά. «Μέσα από την παράσταση θέτουμε ερωτήματα για την πατρίδα, το κράτος αλλά και την πίστη» συνέχισε ο ίδιος. Στο πλευρό του θα βρίσκονται ακόμη οι ηθοποιοί Σήφης Πολυζωίδης, Ελένη Γαρυφαλλή, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου.

Χαρακτηριστικό είναι πως για τις ανάγκες της παράστασης, που έχει διάρκεια μιάμιση ώρα, έγινε συρραφή κειμένων από τα «Απομνημονεύματα», χωρίς ωστόσο να πειραχθεί καθόλου ο «καθαρός» λόγος του Μακρυγιάννη. Ακόμη έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από τις δίκες του αλλά και τη νεκρολογία του. Το ενδιαφέρον αυτό θεατρικό ταξίδι θα καταγραφεί από τη σκηνοθέτρια πολλών γνωστών τηλεοπτικών επιτυχιών -μεταξύ των οποίων και η «Αίθουσα του θρόνου»- Πηγή Δημητρακοπούλου σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί τους επόμενους μήνες. Τέλος, σύμφωνα με τους συντελεστές, η υποδοχή των θεατών μέσα στο πλοίο θα γίνεται με τραγούδια, κατά κύριο λόγο παραδοσιακά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...