Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Χώθηκε στο χώμα για να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα!

Ανατριχίλα στη δίκη για την κόλαση φωτιάς στην Ηλεία (2007) με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δικαίωση

Ηταν 24 Αυγούστου 2007, όταν άρχισε να γράφεται με μαύρο μελάνι στην ιστορία η μεγαλύτερη πύρινη καταστροφή στα ελληνικά χρονικά… Οταν άνθρωποι και φύση άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ηλεία! Ο απολογισμός βαρύς και οι αριθμοί που τον κατέγραψαν ψυχροί και άχαροι, ειδικά για τις 49 ανθρώπινες ψυχές -ανάμεσά τους και μία μάνα με τα τέσσερα αγγελούδια της- που παραδόθηκαν στις φλόγες!

Επτά χρόνια μετά, στη δίκη για την πύρινη λαίλαπα του 2007, ρίγη ανατριχίλας προκαλούν τα όσα καταθέτουν ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δικαίωση για τον άδικο χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου -έπειτα από δύο αναβολές- και βρίσκεται σε εξέλιξη, οι μάρτυρες με δάκρυα στα μάτια και φωνές που «έσπαγαν» από τον πόνο και την οργή, μίλησαν για τις τελευταίες στιγμές των αγαπημένων τους ανθρώπων λίγο προτού τους «καταπιούν» οι πύρινες γλώσσες που είχαν εξαπλωθεί στα χωριά τους.

Φρικτά εγκαύματα

Πέντε συγγενείς θυμάτων εξετάστηκαν προχθές, μεταξύ των οποίων και η Ζαχαρούλα Φραγκούδη, χήρα του αντιδημάρχου Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, ο οποίος είχε υποστεί φρικτά εγκαύματα και κατέληξε έναν μήνα μετά τις φωτιές. Τα λόγια της πάγωσαν το ακροατήριο: «Εσκαβε στη γη και χώθηκε μέσα στο χώμα, ώστε να γλιτώσει από τις φλόγες. Από το σκάψιμο έκαψε τα χέρια του και σε όλο το σώμα του είχε σοβαρά εγκαύματα από τις εκατομμύρια καύτρες που έπεφταν πάνω του και από την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε. Λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Με είχε πάρει τηλέφωνο και μου έλεγε: “Καίγομαι, καίγομαι!”. Δεν ήξερα τι να κάνω. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια» είπε με δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια της και συνέχισε: «Θέλω ειλικρινά μία απάντηση για το τι έφταιξε και έγινε αυτό το κακό. Και μία συγγνώμη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους ανθρώπους μας».
Η χήρα του Αντώνη Κρέσπη τόνισε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο άνδρας της ενημερώθηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Μπηλιώνη για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ένα σπίτι στο Παλαιοχώρι, γύρω στις 14.50. Λίγα λεπτά αργότερα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και έφυγαν μαζί, με το ίδιο αυτοκίνητο, για να μεταβούν στο σημείο. Η κυρία Φραγκούδη είπε ότι ο 49χρονος σύζυγός της κατέβηκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να βοηθήσει τους κατοίκους να σβήσουν τις φλόγες.

Μάρτυρες

Κατόπιν, ευθύνες για τους θανάτους των συγγενών τους απέδωσαν και οι μάρτυρες της οικογένειας Παναγόπουλου και η χήρα του πυροσβέστη Ανδρέα Τζούμα ο οποίος υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων και έχασε τη ζωή του.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έγινε στις 15 Απριλίου είχε καταθέσει κλαίγοντας η Θεοδώρα Δρακοπούλου, μητέρα ενός εκ των τριών εποχικών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στη στροφή της Αρτέμιδας τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου 2007: «Εκείνη τη μέρα δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε. Ο γιος μου ήταν εποχικός δασοπυροσβέστης επτά ολόκληρα χρόνια. Είχε εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές, αλλά δεν είχαν ποτέ έναν μόνιμο πυροσβέστη. Αυτό ήταν και το παράπονό του…» ανέφερε η μητέρα του, η οποία εκείνη τη μοιραία νύχτα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον γιο της που την ενημέρωσε πως θα μετέβαινε στο Παλαιοχώρι έπειτα από εντολή του προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον γιο της. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 29 Απριλίου 2014.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...