Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Μαρτυρίες-σοκ για τον χαμό του 13χρονου στο λούνα παρκ

Πώς περιγράφει ένας 53χρονος τις τραγικές στιγμές του άτυχου αγοριού

Συνεχώς δίπλα στο αγγελούδι τους, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», είναι από το απόγευμα της Κυριακής οι συντετριμμένοι γονείς της 9χρονης Ελεάννας, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του μοιραίου ατυχήματος στο λούνα παρκ του Ελληνικού, που στοίχισε τη ζωή στον 13χρονο αδερφό της Βασίλη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Παπασάββας ανέφερε πως οι γιατροί βρίσκονται συνεχώς δίπλα στο κοριτσάκι: «Από τον γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες θλάσεις πνευμόνων. Η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή της παραμένει σταθερή. Δεν χρήζει αναπνευστικής ή άλλης χρήσης υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και έχει πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον. Οι γιατροί βρίσκονται συνεχώς κοντά στο παιδί και του παρέχουν οτιδήποτε χρειάζεται».

Ψυχολογική υποστήριξη

Παράλληλα ο διευθυντής της ΜΕΘ, Παναγιώτης Καλαμπαλίκης, ανέφερε πως το κοριτσάκι έχει καλή επικοινωνία με το περιβάλλον και δήλωσε: «Διαγνώστηκαν εκτεταμένες θλάσεις και στους δύο πνεύμονες, κι αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ευτυχώς, δεν απαιτήθηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Προχωρήσαμε σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και κοιλίας και δεν φάνηκε κάτι παθολογικό από τις εξετάσεις. Το κορίτσι έχει καλή επικοινωνία με το περιβάλλον. Ασφαλώς, δεν γνωρίζει για την απώλεια του αδερφού της. Ωστόσο είναι επηρεασμένο ψυχολογικά και από χθες βρισκόντουσαν στο πλευρό της ψυχολόγοι τόσο για την υποστήριξή της όσο και γι’ αυτή των γονέων».
Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του πατριού του άτυχου 13χρονου, ο οποίος λίγες μόλις ώρες μετά το τραγικό συμβάν περιέγραψε στην Αστυνομία τις σκηνές που ακολούθησαν μετά το δυστύχημα.
«Ξαφνικά φύσηξε δυνατός αέρας και ανασήκωσε την πλαστική μπάλα στον αέρα σε ύψος περίπου δέκα μέτρων και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος και σε απόσταση δέκα μέτρων μακριά από την πισίνα» ανέφερε ο ίδιος στην κατάθεσή του και συμπλήρωσε: «Αμέσως έτρεξα στο σημείο για να δω τα παιδιά και να σταματήσω την μπάλα που κυλούσε στο έδαφος. Εβγαλα έξω την Ελεάννα, η οποία δεν μου μίλησε και έπειτα από λίγα λεπτά άνοιξε τα μάτια της. Συγχρόνως, η γυναίκα μου μαζί με άλλους παρευρισκομένους τράβηξαν έξω από την μπάλα τον Βασίλη και ένας κύριος τού έκανε τεχνητή αναπνοή, ενώ κάλεσα την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Η σύζυγός μου είναι σε κατάσταση σοκ από τη στιγμή του συμβάντος και οι γιατροί τής έχουν χορηγήσει ηρεμιστικά».
Αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού περιστατικού ο 53χρονος Μανώλης Νομικός, που μένει ακριβώς απέναντι από το πάρκο, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στο αγοράκι το φιλί της ζωής, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Ο ίδιος θυμάται τις μοιραίες στιγμές και δηλώνει στην «Espresso»: «Λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι άκουσα τις φωνές μιας γυναίκας. Στην αρχή νόμιζα ότι έγινε κάποιο τρακάρισμα. Οταν βγήκα έξω από το σπίτι για να δω τι συνέβη, κατάλαβα ότι οι κραυγές έρχονταν από το λούνα παρκ. Καθώς πλησίαζα είδα τη μητέρα του αγοριού να φωνάζει: “Σώστε το παιδί μου!” Το αγοράκι το βρήκα πεσμένο μπροστά από το καρουζέλ, ήταν έξω από τον φουσκωτό κύλινδρο και είχε γυρίσει η γλώσσα του. Ως νοσηλευτής προσπάθησα να του δώσω τις πρώτες βοήθειες. Εβαλα αμέσως το ένα μου χέρι μέσα στο στόμα του παιδιού για να τραβήξω τη γλώσσα και με το άλλο χέρι έκανα μαλάξεις. Προσπάθησα να κάνω τα πάντα για να σώσω τον μικρό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Εχω βρεθεί σε πολλά δυστυχήματα, αλλά τέτοιο περιστατικό πρώτη φορά συναντώ».
Την ίδια στιγμή ο 72χρονος Μιχάλης Παλούμπης, κάτοικος της περιοχής, κάνει λόγο για παράνομη και επικίνδυνη εγκατάσταση και δηλώνει: «Πριν από έναν μήνα είχα φέρει το εγγόνι μου να παίξει εδώ και μάλιστα είχε μπει μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο. Η πισίνα τότε δεν βρισκόταν στην άκρη του δρόμου, αλλά στο κέντρο του λούνα παρκ. Η εγκατάσταση είναι παράνομη και επικίνδυνη. Δεν υπάρχει καμία περίφραξη και δεν παρέχει καμία ασφάλεια για τα παιδιά».

Ανδρέας Αξιώτης, Ντέμη Ντάβαρη – Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν κριθεί κατάλληλα τα παιχνίδια της ψυχαγωγίας

Το ανοιχτό πάρκο ψυχαγωγίας στο Ελληνικό, όπου έχασε τη ζωή του ο 13χρονος Βασίλης και τραυματίστηκε η 9χρονη αδελφή του Ελεάννα, δεν πληρούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, όπως προκύπτει από την έρευνα της Αστυνομίας!
Κανονικά ο κύλινδρος «hamster», στο εσωτερικό του οποίου είχαν μπει τα αδελφάκια, έπρεπε να είναι δεμένος με ειδικό ιμάντα στην πισίνα, ενώ περιμετρικά έπρεπε να είναι τοποθετημένο δίχτυ υψηλής αντοχής. Επίσης η λειτουργία του παιχνιδιού έπρεπε να είχε διακοπεί την ημέρα της τραγωδίας, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ο 48χρονος διαχειριστής της εταιρείας Happy Fun, που παραδόθηκε χθες το πρωί στις Αρχές, προσκόμισε στο Α/Τ Ελληνικού την άδεια που είχε από τον δήμο για την εκμετάλλευση της έκτασης. Αντιθέτως, δεν προσκόμισε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας για την επιχείρηση και επιφυλάχθηκε να την προσκομίσει στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.
Ο Δήμος Ελληνικού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται πως η εταιρεία δεν είχε αιτηθεί άδεια λειτουργίας: «Το δημοτικό συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του δήμου και της εταιρείας. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στον συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από τον δήμο».
Πάντως διπλότυπο είσπραξης με ημερομηνία 27/1/2014, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αποκαλύπτει πως η εταιρεία κατέβαλλε κανονικά στον δήμο μηνιαίο ενοίκιο για την μίσθωση της έκτασης, ύψους 1.450,40 ευρώ. Ο κατηγορούμενος διαχειριστής προσκόμισε ακόμη ενώπιον των εισαγγελικών αρχών έγγραφο της εταιρείας πιστοποιήσεων και επιθεωρήσεων TUV HELLAS, το οποίο βεβαιώνει πως «τα παιχνίδια του ψυχαγωγικού πάρκου επιθεωρήθηκαν βάσει της ελληνικής νομοθεσίας (…) και κρίνονται κατάλληλα έως τον Νοέμβριο του 2013, τηρώντας τις παρατηρήσεις και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις επί μέρους εκθέσεις επιθεώρησης των παιχνιδιών».
Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει παράλληλη έρευνα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται τον παιδότοπο -όπως και άλλες, ίδιων δραστηριοτήτων εταιρείες- έχει λάβει από συγκεκριμένη υπηρεσία τα απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη επαγγέλματος. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο στην υπηρεσία αυτή να λειτουργεί κύκλωμα υπαλλήλων το οποίο εκδίδει -με το αζημίωτο- άδειες με πλαστογραφημένα έγγραφα.

Θεοδόσης Π. Πάνου

Ποινικές διώξεις του εισαγγελέα σε τέσσερις για το δυστύχημα στο Ελληνικό

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σωματική βλάβη άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος του διαχειριστή του λούνα παρκ, των δύο Μπανγκλαντεσιανών χειριστών των παιχνιδιών και του Ιταλού ενοικιαστή του εξοπλισμού για το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό, που στοίχισε τη ζωή του 13χρονου Βασίλη και λίγο έλειψε να κόψει το νήμα της ζωής και της 9χρονης αδελφής του Ελεάννας. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι δεν οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, παρά το γεγονός ότι διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά ενώπιον τακτικού ανακριτή. Και οι τέσσερις θα περάσουν σήμερα εκ νέου το κατώφλι του δικαστικού λειτουργού για να απολογηθούν μετά την προθεσμία που ζήτησαν κι έλαβαν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξηγήσεις που θα δώσουν στον ανακριτή θα αποδώσουν το τραγικό συμβάν στην «κακιά στιγμή», υποστηρίζοντας ότι είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος της πίεσης του επίμαχου παιχνιδιού. Θα πουν επίσης ότι το παιχνίδι ήταν δεμένο, όπως προβλεπόταν, αλλά το σκοινί έσπασε, με αποτέλεσμα η μπάλα να πετάξει κυριολεκτικά στον αέρα παρασύροντας μαζί της και τα δύο παιδιά.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μια ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτή τη δουλειά…» ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορος του Ιταλού κατηγορουμένου Αγης Τάτσης, τονίζοντας ότι ο κανονισμός απαγορεύει τη λειτουργία του συγκεκριμένου παιχνιδιού μόνο όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για το εντοπισμό ακόμη ενός προσώπου, Βούλγαρου υπηκόου με αρχικά V.S., που φέρεται ως ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Happy Fun ΕΠΕ. Ωστόσο αστυνομικές πηγές διευκρίνιζαν στην «Espresso» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν το συγκεκριμένο όνομα που έχουν στη διάθεσή τους αντιστοιχεί σε υπαρκτό πρόσωπο ή σε… αχυράνθρωπο, που έχει τοποθετηθεί ως «βιτρίνα» στην επιχείρηση. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν πάντως στην έδρα της εταιρίας σε πολυκατοικία στην οδό Υδρας 11 στην Παλλήνη, βρήκαν τα γραφεία κλειστά, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ενοίκων τα τελευταία 3,5 χρόνια κανείς δεν εμφανίζεται στο διαμέρισμα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...