Λήξη… συναγερμού για τη νέα γρίπη των πτηνών!

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Λήξη συναγερμού για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σπεύδοντας να  καθησυχάσει τις ανησυχίες ατόμων  που θεωρούσαν πιθανή ακόμη και μια πανδημία. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων, ξεκαθάρισαν αρμόδιοι του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι στην Κίνα έχουν προσβληθεί είκοσι ένα άτομα, έξι από τα οποία έχουν καταλήξει.

«Παρά το ότι δεν γνωρίζουμε τα αίτια της λοίμωξης, επί του παρόντος δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, ανακουφίζοντας όσους πανικοβλήθηκαν στη σκέψη μιας νέας πανδημίας με εκατοντάδες νεκρούς, όπως είχε συμβεί με το στέλεχος Η5Ν1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προσβάλει μόνο ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, δεν μεταδιδόταν έως πρόσφατα στον άνθρωπο. Οι υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό όταν άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα -και μάλιστα θανατηφόρα- ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Ανάμεσα στις είκοσι μία περιπτώσεις λοιμώξεων περιλαμβάνεται και αυτή ενός άντρα από τη Σαγκάη ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του ιού Η7Ν9. Οι δύο γιοι του χρειάστηκε να νοσηλευτούν επίσης και ο ένας εξ αυτών απεβίωσε. Ωστόσο οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ίδιοι αποδείχτηκαν αρνητικές στον Η7Ν9.

«Αυτό το οικογενειακό περιβάλλον θέτει την πιθανότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τα δύο κρούσματα δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εργαστηριακές αναλύσεις και, επομένως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη συνεχούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» πρόσθεσε ο Ο’Λίρι.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ επισήμανε την ανάγκη μαζικής εξέτασης των πτηνών για να εξακριβωθούν οι συνθήκες μετάδοσης του ιού. «Η απουσία συμπτωμάτων στα πτηνά καθιστά δύσκολο να καθοριστεί αν ο ιός συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία» δήλωσε ο Ο’Λίρι, τονίζοντας ότι μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν μολύνθηκαν φαινομενικά υγιή πτηνά. «Τα άρρωστα πτηνά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, όπως στην περίπτωση του στελέχους Η5Ν1 με τους μαζικούς θανάτους πτηνών» πρόσθεσε.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ