Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Αθώα» για το φούσκωμα η γλουτένη!

Τι έδειξε νέα έρευνα στη Μελβούρνη για την πρωτεΐνη

Τον τελευταίο καιρό έχει δαιμονοποιηθεί, ωστόσο η γλουτένη (η πρωτεΐνη που υπάρχει στο αλεύρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη) αθωώνεται από νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι δεν φταίει αυτή για το φούσκωμα, τη ναυτία, τις στομαχικές κράμπες και την κόπωση.

Ο καθηγητής Πίτερ Γκίμπσον του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να ευθύνεται για το πρήξιμο. Ωστόσο τώρα ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται τελικά από τους υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα τα οποία περιέχουν και γλουτένη. Αυτοί οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε ζύμωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν υγρά και παράγουν αέρια, παράγοντες που συμβάλλουν στο πρήξιμο και τις άλλες στομαχικές διαταραχές.

«Το θέμα είναι ότι το αλεύρι δεν περιέχει μόνο γλουτένη, αλλά και υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας και διαπιστώσαμε ότι οι δεύτεροι είναι πολύ σημαντική πηγή εντερικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο» εξηγεί ο καθηγητής Γκίμπσον σε σχετική του δημοσίευση στο «Business Insider».

Αρα μια διατροφή που αποφεύγει τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας, όπως το μέλι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάχανο, οι φακές και τα τα γλυκαντικά, θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ερευνα του νοσοκομείου King’s College έδειξε ότι το 75% όσων δεν κατανάλωσαν τα παραπάνω για ένα διάστημα εμφάνισαν βελτίωση.

Ο καθηγητής Γκίμπσον μελέτησε την επίδραση των υδατανθράκων κοντής αλυσίδας παρακολουθώντας 37 ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν ευαισθησία στη γλουτένη. Για ένα διάστημα έτρωγαν μόνο ό,τι τούς υποδείκνυαν οι ερευνητές, οι οποίοι συχνά πυκνά εξέταζαν τα περιττώματά τους. Ετσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν η γλουτένη που τους δημιουργούσε συμπτώματα και ότι η αποφυγή των τροφίμων με υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας τούς ανακούφισε. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι τη γλουτένη πρέπει να στερούνται μόνο όσοι έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που σχετίζεται με τη γλουτένη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...