Οι 42 μονομάχοι που βλέπουν Βρυξέλλες

Οι συνδυασμοί που θέλουν να μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο και ο σταυρός προτίμησης που απαιτείται πρώτη φορά

Την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν την προσεχή Κυριακή εκατοντάδες υποψήφιοι, ενώ συνολικά 42 κόμματα θα δώσουν τον αγώνα τους για την ανάδειξη των υποψηφίων τους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα. Περίπου δύο ώρες αργότερα από το κλείσιμο των καλπών θα μπορούν να βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τα αποτελέσματα.

Οι ευρωεκλογές 2014 θα διεξαχθούν πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό. Σε περίπτωση που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιό του αναφέρει επίσης ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Εκτός πολιτικής

Στα κόμματα τα οποία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εμφανίζονται εκτός των πολιτικών και προσωπικότητες από άλλους χώρους, όπως της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και της τέχνης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Νίκη Τζαβέλα, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Κορκίδης, Μανώλης Μαυρομμάτης, Γιώργος Κύρτσος, Σταύρος Ξαρχάκος, κ.ά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κυρίτσης, Μανώλης Γλέζος, Νίκος Χουντής και Δημήτρης Παπαδημούλης. Η Ελιά επέλεξε περισσότερο πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Παντελής Καψής, ο Νίκος Μπίστης, η Σιλβάνα Ράπτη, η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.

Στόχος της εταιρείας SingularLogic είναι στις 9.30 το ίδιο βράδυ να γίνει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ