Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025

Πρώην αστυνομικός και σταρ του ΤikΤok: Σεξομανής & κοκάκιας

Εθισμένος στην κοκαΐνη αλλά και στο σεξ φέρεται ότι...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 13 Αυγούστου

ΚΡΙΟΣ: Προσπαθήστε να είστε συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις σας...

Στην Επίδαυρο προσωπικότητες της τέχνης και της κοσμικής ζωής

Με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι 15.000 θεατές...

Τρυφερό «κλικ» από το μαιευτήριο για την Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση

Την απόλυτη οικογενειακή ευτυχία βιώνει τον τελευταίο καιρό η...

Η γευστική απειλή για την καρδιά

Προβλήματα για όσους τρώνε ζαμπόν, μπέικον και χάμπουργκερ

Νόστιμη… απειλή αποδεικνύεται το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας για το καρδιαγγειακό σύστημα. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες από σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής Αλίτσια Βολκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άντρες, ηλικίας από 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Υστερα από 12 χρόνια παρακολούθησης σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από καρδιακά αίτια.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Επίσης όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου σε όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας αλλά όχι επεξεργασμένο.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το επεξεργασμένο κρέας υποβάλλεται σε ειδικές επεξεργασίες με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών. Για παράδειγμα, τα καπνιστά αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει ούτε συντηρητικά ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επισήμανε: «Πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως ανέφεραν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώταρου στο Nammos της Μυκόνου χωρίς ρετούς

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου μπορεί να έχει κάνει τη Μύκονο...

Τραγικό τέλος για τον γιο του καπετάν Ανδρέα Ζέππου

Χτυπημένος από τον καρκίνο, με δύο μαρτυρικούς μήνες να...

Το Airbnb του «Ντάνου» στη Σκιάθο και το ξενοδοχείο στο Θησείο του Κατσούλη

Είναι οι πιο γνωστοί και δημοφιλείς νικητές του «Survivor»,...

Σοφία Σεϊρλή: Η τραγική ειρωνεία για τη «Μάρω» των «Άγριων Μελισσών»

Σοκ και θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο για τον απροσδόκητο...

Ποιους «τσακώσαμε» στη Μύκονο

Διακοπές στο νησί των ανέμων κάνει η Μαρία Μπεκατώρου,...

Το τελευταίο αντίο στη Λένα Σαμαρά

Το τελευταίο αντίο στη Λένα Σαμαρά, λένε αυτή την...

Νεφέλη Λιβιεράτου in love στη Λέρο

Εναν μεγάλο έρωτα βιώνει η Νεφέλη Λιβιεράτου, κόρη του...

Σωτηρία Δεμίρογλου: Η νικήτρια του τελευταίου «Power of Love» κατακεραυνώνει το κανάλι του Φαλήρου

Κατακεραυνώνει τον Σκάι η νικήτρια του τελευταίου κύκλου του...