Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η γευστική απειλή για την καρδιά

Προβλήματα για όσους τρώνε ζαμπόν, μπέικον και χάμπουργκερ

Νόστιμη… απειλή αποδεικνύεται το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας για το καρδιαγγειακό σύστημα. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες από σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής Αλίτσια Βολκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.000 άντρες, ηλικίας από 45 έως 79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων ή καρκίνου. Υστερα από 12 χρόνια παρακολούθησης σχεδόν οι 2.900 είχαν διαγνωστεί με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και οι 266 είχαν πεθάνει από καρδιακά αίτια.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (πάνω από 75 γραμμάρια την ημέρα) είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ποσότητες τέτοιου κρέατος (κάτω από 25 γραμμάρια ημερησίως). Επίσης όσοι έτρωγαν πιο πολύ επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιακά αίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου σε όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας αλλά όχι επεξεργασμένο.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το επεξεργασμένο κρέας υποβάλλεται σε ειδικές επεξεργασίες με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών. Για παράδειγμα, τα καπνιστά αλλαντικά περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αντίθετα, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν περιέχει ούτε συντηρητικά ούτε τόσο αλάτι.

Η κύρια ερευνήτρια Τζοάνα Καλούτζα, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Ζωής στη Βαρσοβία, επισήμανε: «Πρέπει κανείς να αποφεύγει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας στη διατροφή του και να περιορίζει την ποσότητα του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος στη μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή και λιγότερο. Στη θέση τους να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και ψάρια».

Οι ερευνητές ήδη πραγματοποιούν αντίστοιχη μελέτη για τις γυναίκες και, όπως ανέφεραν, περιμένουν παρεμφερή ευρήματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...