300.000 € εγγύηση για τον Θ. Λιακουνάκο!

Ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους ο επιχειρηματίας που κατηγορείται για υπόθεση εξοπλισμών

Ελεύθερος με την υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος».

Ο επιχειρηματίας προσήλθε στον ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την προμήθεια των υπερσύγχρονων συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου, που θα επέτρεπαν στον Ελληνικό Στρατό να υποκλέπτει τις επικοινωνίες του εχθρού, οι οποίες όμως, αν και χρυσοπληρώθηκαν, δεν παρελήφθησαν ποτέ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 18 συστήματα παρεμβολής και 11 κέντρα ακροάσεων από την εταιρία SONAΚ ΑΕΒΕ, συμφερόντων του κατηγορουμένου, για τα οποία το Δημόσιο είχε καταβάλει 35.000.000 ευρώ, αλλά δεν του παραδόθηκαν ποτέ. Αντιθέτως, η εταιρία του Θωμά Λιακουνάκου έλαβε το 50% του προβλεπόμενου τιμήματος ως προκαταβολή από τη συνολικού ύψους 72.000.000 ευρώ σύμβαση, ενώ το σχετικό Π.Δ. προβλέπει ότι η προκαταβολή μπορεί να φτάνει μόνο το 40%.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 έως το 2009 και η προμήθεια είχε φτάσει σε διαιτησία, την οποία μάλιστα κέρδισε η εταιρία SONAK, υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει αποζημίωση 3.000.000 ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει. Υστερα από πολύμηνη δικαστική έρευνα η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου άσκησε κακουργηματικές διώξεις για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε αυτή σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δεκαεννέα ατόμων, τα οποία είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου και είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Ανάμεσά τους και ο εν λόγω επιχειρηματίας, ένας πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, δύο πρώην γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς επίσης και αξιωματικοί του Στρατού που απάρτιζαν τις αρμόδιες επιτροπές του ΥΕΘΑ. Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας έχει «ανοιχτές» κι άλλες παρτίδες με τη Δικαιοσύνη για μίζες σε σακβουαγιάζ, για την υπόθεση των Leopard, και αναμένεται να κληθεί εκ νέου σε απολογία.

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ