Αποσπασμένοι έτοιμοι για το… απόσπασμα

Η πρόταση Κ. Μητσοτάκη που προκαλεί αντιδράσεις

Υπέρ του περιορισμού -ή και της κατάργησης- των αποσπασμένων υπαλλήλων σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία τάσσεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόταση που προκαλεί τις αντιδράσεις των βουλευτών, αφού σήμερα στα γραφεία τους βρίσκονται συνολικά 900 αποσπασμένοι.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια, απλώς ο υπουργός την επαναφέρει με αφορμή και τις καταγγελίες ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους βουλευτές εξαιρούνται της αξιολόγησης που αφορά τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Και τούτο, αφενός, λόγω των σχέσεων που διαμορφώνει η μακροχρόνια συνεργασία υπαλλήλου – βουλευτή και, αφετέρου, επειδή οι εν λόγω αποσπάσεις προέρχονται συνήθως από την κομματική δεξαμενή.

Με το σημερινό καθεστώς, ο κάθε βουλευτής δικαιούται δύο μετακλητούς επιστημονικούς συνεργάτες και τρεις αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι 900 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί στα βουλευτικά γραφεία.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι αποσπάσεις από το Δημόσιο θα καταργηθούν και οι βουλευτές θα μπορούν να προσλαμβάνουν τρεις μετακλητούς συνεργάτες έκαστος (δηλαδή η εργασία τους στο βουλευτικό γραφείο θα λήγει ταυτόχρονα με τη θητεία του βουλευτή).

Συγκεκριμένα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε χθες ότι «τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αποσπασμένων σε γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών και κομμάτων είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι στη σκέψη μας να συζητήσουμε ένα σχήμα όπου θα περιοριστούν οι αποσπάσεις και θα διατίθενται μόνο μετακλητοί υπάλληλοι», για να συμπληρώσει: «Η δική μου πρόταση θα ήταν να έχει κάθε βουλευτής δικαίωμα για τρεις μετακλητούς υπαλλήλους και κανέναν αποσπασμένο».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών, στο γραφείο του Ελληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην ΑΔΕΔΥ και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ! Με την υπουργική απόφαση της 6ης Ιουνίου 2014 οι εν λόγω κατηγορίες υπαλλήλων θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ