Ερευνα για παρενέργειες αλλά και θανάτους από το «Da Vinci»

Στο μικροσκόπιο της αμερικανικής FDA καταγγελίες για λάθη του ρομπότ.

Ερευνα σχετικά με την ασφάλεια ιατρικού ρομπότ που χρησιμοποιείται ευρέως στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ξεκινά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ύστερα από μια σειρά αναφορών για προβληματική λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται εξαιρετικά ακριβές και αποτελεσματικό, μειώνοντας σημαντικά τις παρενέργειες των επεμβάσεων, το «Da Vinci» ερευνάται τώρα για μια σειρά προβλημάτων που φέρεται να έχει προκαλέσει, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και θανάτων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, το ρομποτικό «χέρι» φέρεται σε κάποια περίπτωση να χτύπησε μια ασθενή στο πρόσωπο, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι και σε μία άλλη να μην άφηνε τον ανθρώπινο ιστό που είχε αφαιρέσει από τον ασθενή. Σύμφωνα με Αμερικανούς γιατρούς, τα προβλήματα που συνδέονται με τη ρομποτική χειρουργική είναι αρκετά υποβαθμισμένα, καθώς οι χειρουργοί αμελούν να τα αναφέρουν, ενώ επιπλέον υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος χειρουργικής είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- καλή με τη συμβατική. Στις αρχές του χρόνου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ξεκίνησε έρευνα γύρω από τους χειρουργούς που χρησιμοποιούν το ρομποτικό αυτό σύστημα, ωστόσο τώρα η έρευνα επεκτάθηκε και στο ίδιο το μηχάνημα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του FDA Σάινιμ Ρόβερς, ο λόγος για τον οποίο άρχισε η νέα αυτή έρευνα είναι «η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών που λήφθηκαν». Πρόσθεσε όμως πως αυτή μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί πλέον έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αναφοράς τυχόν προβλημάτων ή να αντικατοπτρίζει την αύξηση της χρήσης του μηχανήματος.

Το εν λόγω ιατρικό μηχάνημα έχει τέσσερα χέρια, σαν αράχνη, τα οποία κρατούν διάφορα εργαλεία για να πραγματοποιούν μικροσκοπικές τομές και να αφαιρούν τα καρκινικά τμήματα από τα διάφορα όργανα χρησιμοποιώντας εικόνες από κάμερα που καθοδηγούν τον χειρουργό. Η κάμερα, η οποία τοποθετείται μέσα στην τομή, πραγματοποιεί λήψεις από δύο πλευρές, έτσι ώστε ο χειρουργός να βλέπει στην οθόνη τρισδιάστατη εικόνα του οργάνου που χειρουργεί.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ