Ο ΓΑΠ θυμήθηκε πάλι το «Συμπόσιο Σύμης»

Επιστρέφει με θέμα την κρίση τής δημοκρατίας

Υστερα από διάλειμμα τριών ετών επιστρέφει το Συμπόσιο της Σύμης, με οικοδεσπότη τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

Το 15ο Συμπόσιο της Σύμης θα διεξαχθεί στις Σπέτσες από τις 14 έως τις18 Ιουλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης την κρίση της δημοκρατίας και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Re-imaging Democracy».

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του συμποσίου: «Φέτος μαζευόμαστε για να ανταλλάξουμε απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποστασιοποίηση των πολιτών από τους πολιτικούς θεσμούς και την άνοδο του λαϊκισμού». Προστίθεται ακόμη ότι «Το Συμπόσιο της Σύμης 2014 θα εξετάσει έναν αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», όπως είναι η αυξανόμενη ανισότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συμποσίου, πρώτη φορά φέτος θα (συν)διοργανωθεί με το Re-Public και το Cambridge Foundation for Peace, ένα πρόγραμμα για νέους ηγέτες. Το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, με στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχής σε δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών και τη συζήτηση πρωτοπόρων ιδεών για την οικοδόμηση της ελληνικής κοινωνίας μετά την κρίση.

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ειδικοί και ακτιβιστές διεθνούς κύρους. Δεν αποκλείεται επίσης να διατυπωθούν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η επαναλειτουργία του συμποσίου σηματοδοτεί την απόφαση του κ. Παπανδρέου να έχει πιο ενεργή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και αυτό ενώ ο χώρος που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει τον προσανατολισμό του, είναι πολυδιασπασμένος και η υπόθεσή του εμφανίζεται ως μια υπόθεση συμφωνίας μεταξύ προσώπων και πολιτικών ομάδων, οι οποίες σχηματίστηκαν από στελέχη που αποσπάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Κλίντον, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η Γιούτα Ουρμπιλάινεν και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Τα συμπόσια αυτά αποτελούν ένα θεσμό που διοργανώνεται από το 1997 από τον πρώην πρωθυπουργό. Μετά το 2011 σταμάτησε προσωρινά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ