Εξέταση-stop στον καρκίνο του μαστού!

Μια Ελληνίδα ερευνήτρια πίσω από τη σπουδαία ανακάλυψη

Μια απλή εξέταση αίματος που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία θα μπορεί να προβλέψει αν υπάρχει κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού, ακόμη και στις γυναίκες που δεν έχουν κληρονομήσει τα γονίδια υψηλού κινδύνου.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, ανάμεσα στους οποίους και η ελληνικής καταγωγής Ουρανία Φουρκαλά, ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη, ο οποίος, όταν υπάρχει στο αίμα των γυναικών, υποδηλώνει την ύπαρξη του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1. Το γονίδιο αυτό αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού, ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει στον οργανισμό, το συγκεκριμένο μοριακό αποτύπωμα εμφανίζεται στις γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA από περίπου 250 γυναίκες, καρκινοπαθείς και μη, καθώς, όπως εξήγησε στον «Guardian» ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο καθηγητής Μάρτιν Βιντσβέντερ, οι γυναίκες που φέρουν τον συγκεκριμένο βιοδείκτη κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να προσβληθούν στο μέλλον από καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές έκαναν ελέγχους για την ύπαρξη μεταβολών που προκαλούνται από τη μεθυλίωση του DNA, η οποία επιταχύνει ή επιβραδύνει τη λειτουργία των γονιδίων.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genome Medicine», και οι δύο ομάδες γυναικών παρουσίαζαν παρόμοιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μεθυλίωση του DNA, ενώ χάρη στη συγκεκριμένη εξέταση κατάφεραν να προβλέψουν την προσβολή από καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια προτού γίνει η διάγνωση. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόβλεψη για την επικείμενη προσβολή από καρκίνο του μαστού μπορεί να γίνει ακόμη και 10 ή 12 χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσο πιο νωρίς ξέρει μια γυναίκα αν κινδυνεύει να νοσήσει από καρκίνο του μαστού τόσο πιο έγκαιρα θα καταφέρει να θωρακίσει τον οργανισμό της και να τον προστατεύσει από την ασθένεια.

Τα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού είναι τουλάχιστον 75, ενώ τα BRCA1 και BRCA2 είναι τα πιο γνωστά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ