Βιοεκτύπωση ιστών αλλά και οργάνων

Η καινοτομία που δίνει ελπίδα για τις μεταμοσχεύσεις

Ενα βήμα πιο κοντά στη βιοεκτύπωση ιστών και οργάνων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις βρίσκονται επιστήμονες στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.

Η καινοτομία πραγματοποιείται από ερευνητές των πανεπιστημίων Σίδνεϊ, Χάρβαρντ, Στάνφορντ και MIT, οι οποίοι κατάφεραν να προχωρήσουν στη βιοεκτύπωση τεχνητών αγγειακών δικτύων που παρουσιάζουν τη δράση των αντίστοιχων φυσικών δικτύων στο κυκλοφορικό, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μεγάλων, σύνθετων ιστών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόκληση βρίσκεται στην παροχή αίματος, καθώς τα κύτταρα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, αλλά και να διαθέτουν ένα αποτελεσματικό σύστημα που θα τα απαλλάσσει από οτιδήποτε περιττό προκειμένου να διατηρούνται στη ζωή.

Οπως εξηγεί στην επιστημονική ανακοίνωση ο βασικός συντάκτης της, ο δρ Luiz Bertassoni από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της μηχανικής μεγάλων ιστών και οργάνων είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου αιμοφόρων και τριχοειδών αγγείων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των κυττάρων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών στο σώμα.

Οι επιστήμονες πέτυχαν τη βιοεκτύπωση με τη χρήση ενός ειδικού «βιο-εκτυπωτή» υψηλής τεχνολογίας, ενώ κάλυψαν τις τρισδιάστατες δομές που αναπτύχθηκαν με ένα υλικό πλούσιο σε κύτταρα και πρωτεΐνες, το οποίο απέκτησε σταθερότητα με τη χρήση φωτός. Τέλος, αφαίρεσαν τις ίνες που είχαν πάρει από τη βιοεκτύπωση και έμεινε ένα μικροσκοπικό δίκτυο από ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα που σχημάτισε τριχοειδή αγγεία σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

«Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω έλλειψης μοσχευμάτων, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση ιστού και οργάνων, λόγω του καρκίνου ή ατυχημάτων που τους έχουν προκαλέσει σοβαρά κατάγματα και τραύματα» ανέφερε ο δρ Bertassoni.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιοεκτύπωση οργάνων και ιστών απέχει αρκετά από το σήμερα, όμως οι έρευνες που διεξάγονται για το θέμα δείχνουν ότι ο στόχος αυτός μια μέρα θα γίνει πραγματικότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ