Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

«XXL γλυπτά» on the rocks!

Θεόρατοι βράχοι που πήραν το σχήμα τους με το πέρασμα του χρόνου και το διαπεραστικό «άγγιγμα» των στοιχείων της φύσης;

Θεόρατοι βράχοι που πήραν το σχήμα τους με το πέρασμα του χρόνου και το διαπεραστικό «άγγιγμα» των στοιχείων της φύσης; Ή μήπως υπερφυσικά γλυπτά που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη σμίλη ενός μεγάλου δημιουργού; Από τη μακρινή Ινδία έως τα μαγευτικά Μετέωρα, η φύση έχει να επιδείξει μοναδικά έργα τέχνης. Μπρος σε αυτά τα επιβλητικά γλυπτά ο άνθρωπος άλλοτε έμενε εκστατικός και άλλοτε έβαζε την υπογραφή του, σκάβοντας κοιλώματα, φτιάχνοντας πολιτείες ολόκληρες και μοναστήρια, τα οποία «κρέμονται» κυριολεκτικά στον γκρεμό, σαν περίτεχνες σφηκοφωλιές! Η «Espresso της Κυριακής» παρουσιάζει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πέτρινα «θαύματα» του κόσμου, που κόβουν την ανάσα και αποτελούν αγαπημένο πόλο έλξης των τουριστών.

ΕΛΛΑΔΑ – Μετέωρα: Λαξευμένα από το χέρι του Θεού

Τα Μετέωρα, το επονομαζόμενο και «δεύτερο Αγιο Ορος», μοιάζουν να λαξεύτηκαν από το χέρι του Θεού. Οι πρώτοι ασκητές πρέπει να κατέφυγαν στους γιγαντιαίους βράχους προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας, ενώ η παράδοση θέλει να έδεσαν σχοινιά στα πόδια αετών και όταν γαντζώθηκαν στις κορυφές, αναρριχήθηκαν συρόμενοι από αυτά. Από τα τριάντα μοναστήρια των Μετεώρων σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή «το Μεγάλο Μετέωρο», όπως συχνά αποκαλείται, να αποτελεί το κέντρο της μοναστικής ζωής. Στον πελώριο βράχο, ύψους 420 μέτρων, ανέβηκε ο όσιος Αθανάσιος μαζί με δεκατέσσερις μοναχούς και αιώνες μετά έχει επεκταθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε να έχει μέχρι και διώροφο νοσοκομείο-γηροκομείο.

ΚΟΡΣΙΚΗ – Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΝΙΦΑΤΣΙΟ

Το Μπονιφάτσιο, η παραμυθένια μεσαιωνική πολιτεία στα νότια της Κορσικής, προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, που θέλουν να θαυμάσουν τα σπίτια του, τα οποία μοιάζουν να «κρέμονται» από τους πελώριους, ασβεστολιθικούς βράχους. Η παλιά πόλη του Μπονιφάτσιο, με έναν λαβύρινθο από στενά δρομάκια και ιστορικά κτίρια, φτιάχτηκε από τους Γενουάτες και είναι ιδανική για βόλτες και ρομαντζάδα. Εκτός από τη μοναδική τοποθεσία του και τη θέα που κόβει την ανάσα, το Μπονιφάτσιο «καυχιέται» και για τη μαρίνα του, στην οποία δένουν εντυπωσιακά κότερα, ενώ κοσμοπολίτικο αέρα δίνουν τα υψηλής αισθητικής μπαρ και ρεστοράν.

ΙΝΔΙΑ – ΤΟ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΦΟΥΓΚΤΑΛ

Το μοναστήρι της Φουγκτάλ είναι ένα από τα πιο απομονωμένα στη νοτιοανατολική Ζανσκάρ, στην περιοχή του Λαντάκ του Κασμίρ. Χτισμένο μέσα σε μια τεράστια σπηλιά και «γαντζωμένο» στους απότομους βράχους, στο χείλος μιας χαράδρας, δείχνει να «αιωρείται» στο κενό. Τα μικρά μοναστικά κελιά, στα οποία ζουν περίπου εβδομήντα μοναχοί, θυμίζουν κυψέλη, ενώ μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν ακόμη αίθουσες προσευχής και βιβλιοθήκη, όπου οι ασκητές μπορούν να διαβάσουν θρησκευτικά κείμενα. 

ΜΙΣΙΓΚΑΝ, ΗΠΑ – Ο βράχος-γογγύλι στο κέντρο μιας λίμνης

O Turnip Rock ή βράχος-γογγύλι, λόγω του παράξενου σχήματός του, στο Μίσιγκαν της Αμερικής, είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και από τα ωραιότερα φυσικά τοπία. Δεσπόζει ολομόναχος στο κέντρο μιας από τις πέντε μεγαλύτερες λίμνες της Βόρειας Αμερικής, ενώ στην κορυφή του ευδοκιμούν λιγοστά δέντρα, προσφέροντας καταφύγιο στα πτηνά της περιοχής. Για το σχήμα του εντυπωσιακού βράχου ευθύνεται η παλιρροϊκή διάβρωση, ενώ τοπικοί θρύλοι αποδίδουν την εμφάνισή του σε γίγαντες. Η περιοχή γύρω από τον Turnip Rock αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του κανό, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τη λίμνη προκειμένου να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ – «Ενθύμιο» από την παλαιολιθική εποχή

Στην πόλη Ρόχρι, στη νότια επαρχία Σιντ του Πακιστάν, υπάρχει ένας εντυπωσιακός ασβεστολιθικός βράχος, ο οποίος χρονολογείται από την παλαιολιθική εποχή. Αυτός ο πελώριος σχηματισμός από άμμο και ασβεστίτη είναι εδώ και αιώνες παραδομένος στους ισχυρούς ανέμους, στους οποίους οφείλει τις πολλές πτυχώσεις του. Το αποτύπωμα του ανθρώπου είναι κι εδώ έντονο, καθώς στην κορυφή του βράχου ξεχωρίζει μια λευκή κατασκευή που μοιάζει με ναό ή σπίτι. Ολόκληρη η περιοχή, στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια από την παλαιολιθική εποχή, ανακαλύφθηκε το 1975.

ΣΕΡΒΙΑ – ΤΟ… ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΔΡΙΝΟ ΠΟΤΑΜΟ

Στη μέση του Δρίνου ποταμού στη Σερβία υπάρχει ένας μικρός βράχος που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για βουτιές. Από μόνος του δεν θα αποτελούσε είδηση, αν στην κορυφή του δεν ήταν χτισμένο ένα μικρό… σπιτάκι που «ταλαντεύεται» πάνω σε ένα βάθρο, «πασχίζοντας» να κρατήσει ισορροπία. Τα τελευταία 45 χρόνια το «μικρό σπίτι στο ποτάμι» έχει αντέξει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και βροχές, αποτελώντας διαχρονική ατραξιόν της περιοχής. Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε από μια παρέα κολυμβητών, οι οποίοι ήθελαν ένα… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους προκειμένου να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟ «ΜΕΝΙΡ»

Ο βράχος του Γκουαταπέ ή «El Penon de Guatape» είναι ένας μονολιθικός σχηματισμός στην πόλη Γκουαταπέ, στην Αντιόχεια της Κολομβίας. Αυτός ο πελώριος βράχος, που θυμίζει έντονα… μενίρ, σχηματίστηκε εκατομμύρια χρόνια πριν και λατρευόταν από τους ντόπιους. Οι κάτοικοι του Γκουαταπέ και του Ελ Πενόλ έχουν μακροχρόνια κόντρα για την κυριότητά του, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να ζωγραφίσουν πάνω του δύο τεράστια λευκά γράμματα, το «G» και το «U» από το όνομα της πόλης τους.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – Η φωτογραφική απάτη με το το νησί-κάστρο

Ενα μεσαιωνικό κάστρο πάνω σε βράχο και μάλιστα καταμεσής της παραλίας δεν είναι εικόνα που συναντάς εύκολα. Οταν η φωτογραφία του νησιού-κάστρου στην Ιρλανδία έκανε την εμφάνισή της στο ίντερνετ, πολλοί βιάστηκαν να δηλώσουν εντυπωσιασμένοι από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη εικόνα στην πραγματικότητα ήταν προϊόν φωτομοντάζ, απογοητεύοντας τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που έκανε ο «μάγος» της εικόνας ήταν να «τοποθετήσει» πάνω στον βράχο -που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη και είναι γνωστός ως το νησί του Τζέιμς Μποντ- ένα τμήμα του κάστρου του Λιχτενστάιν στη Γερμανία και… εγένετο το νησί-κάστρο!

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...