Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Επιχείρηση: Πιάστε τον «Σήφη»

Επιχείρηση «κροκόδειλος» στο Ρέθυμνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ερπετού που ήδη «βαφτίστηκε» από τους ντόπιους

Την ώρα που ο κροκόδειλος της λίμνης του φράγματος Ποταμών έχει γίνει η ατραξιόν της Κρήτης και σπεύδουν στην περιοχή για ένα ενσταντανέ δεκάδες ντόπιοι αλλά και τουρίστες -κάποιοι από αυτούς ήδη τον… βάφτισαν Μανωλιό ή Σήφη!-, οι αρμόδιοι φορείς του νησιού ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής του. Αν και ο μικρός κροκόδειλος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος, η εντολή είναι να συλληφθεί ζωντανός.

«Την Πέμπτη θα τοποθετηθούν διάφορες παγίδες, διότι η επιθυμία όλων είναι να συλληφθεί ζωντανό το ζώο, όχι να σκοτωθεί» ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

Αρχίζουν έρευνες

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Espresso» ο επικεφαλής της επιχείρησης, βιολόγος Πέτρος Λυμπεράκης, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, «τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει η συστηματική έρευνα για να εντοπίσουμε τον κροκόδειλο. Εχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνο ερπετό μήκους περίπου 2 μέτρων» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν και κανείς από εμάς δεν έχει ειδική εμπειρία στους κροκόδειλους, έχουμε εμπειρία στα ερπετά. Ετσι, αν και δύσκολο το εγχείρημα, ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να το πιάσουμε».

Σύμφωνα με τον κ Λυμπεράκη που έχει ειδικές γνώσεις ερπετολογίας, στα νερά της λίμνης θα τοποθετηθούν δίχτυα, παγίδες, θηλιές «και ό,τι άλλο χρειαστεί. Ισως να πάρει και μέρες, καθώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εχουμε ένα μεγάλο σαρκοβόρο ερπετό, το οποίο είναι φοβισμένο από την παρουσία ανθρώπων που σπεύδουν για να το φωτογραφήσουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πλησιάζει. Ο κροκόδειλος θεωρεί την περιοχή σπίτι του και θα την υπερασπιστεί… Εκεί κατάφερε να επιβιώσει πιθανώς τρώγοντας παπάκια».

Ο κ. Λυμπεράκης πάντως εκτιμά ότι η εμφάνιση του κροκόδειλου στην εν λόγω περιοχή είναι θέμα κάποιου ασυνείδητου: «Κάποιος το είχε πάρει από ένα pet shop κι όταν είδε τα δύσκολα, το άφησε εκεί αδιαφορώντας για τους κινδύνους» σημείωσε και συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια δεκάδες πολίτες έχουν έλθει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μας έχουν αφήσει ζώα που τα είχαν πάρει για κατοικίδια. Μας έχουν φέρει από ιγκουάνα και χαμαιλέοντες, μέχρι ταραντούλες, χελώνες, φίδια. Μάλιστα ένας μάς είχε φέρει και κροκόδειλο!»

Πυκνή βλάστηση

Για ανεύθυνο ζωόφιλο «α λα καρτ» έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τονίζοντας: «Ο κροκόδειλος βρίσκεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα με έκταση ακτογραμμής 12 χιλιόμετρα. Μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι προσβάσιμο και τα υπόλοιπα με πολύ πυκνή βλάστηση. Μπορεί η λίμνη να είναι τεχνητή, αλλά έχει αναδειχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα, το οποίο διαταράσσεται τώρα, όπως φαίνεται, από την απερισκεψία ενός ανθρώπου».

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο κροκόδειλος να έχει και… ταίρι. «Υπάρχουν ασαφείς μαρτυρίες γι’ αυτό. Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα θα ερευνηθούν» κατέληξε ο κ. Λυμπεράκης.

Για τον κροκόδειλο πάντως έχουν ήδη κυκλοφορήσει ανέκδοτα και μαντινάδες, ενώ στο facebook δημιουργήθηκε και προφίλ («Ο Σήφης ο Κροκόδειλος και οι φίλοι του»), στο οποίο το ερπετό εμφανίζεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων: «Αν και μου έγινε πρόταση να κατέβω στο… Ποτάμι, τελικά προτιμώ να μείνω στη λίμνη…»!

Πριν από λίγες ημέρες μια οικογένεια τουριστών με ανήλικα παιδιά έκανε πικνίκ στην περιοχή!

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό σε φορείς αλλά κυρίως στους κατοίκους των χωριών στο Αμάρι που βρίσκονται κοντά στο Φράγμα Ποταμών έχει προκαλέσει η παρουσία του κροκόδειλου που έχει αναστατώσει τα τελευταία 24ωρα την Κρήτη. Ηδη παρατηρούνται απώλειες σε ζώα και πουλιά, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα, καθώς πριν από λίγες ημέρες μια οικογένεια τουριστών με ανήλικα παιδιά έκανε κάμπινγκ στην περιοχή!

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς βρέθηκε ο κροκόδειλος στα νερά της λίμνης, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχαν αντιληφθεί την παρουσία του εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν το έλεγαν, φοβούμενοι να μην τους περάσουν για γραφικούς ή ψεύτες!

Αν είναι έτσι, τότε από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς στα νερά που έχει βρει καταφύγιο γίνεται κάθε χρόνο στα Θεοφάνια ο αγιασμός των υδάτων και πολλοί νέοι πέφτουν στη λίμνη για να πιάσουν τον Σταυρό, όπως έγινε και φέτος! Ωστόσο εκείνη την ημέρα το ερπετό δεν εμφανίστηκε και πολλοί λένε ότι ο Θεός έβαλε το χέρι του.

Ομως από την περασμένη Πέμπτη, οπότε δύο πυροσβέστες επιβεβαίωσαν ότι κινείται στην εν λόγω περιοχή, ολοένα και περισσότεροι αναφέρουν ακόμη και απώλειες προβάτων που ίσως έγιναν λαχταριστός μεζές για τον πεινασμένο κροκόδειλο. «Τον είδα κι εγώ με τα μάτια μου. Εχει 2 μέτρα μήκος και με το που είδε αρκετό κόσμο στη λίμνη μπήκε ξανά στο νερό» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

«Κάποιοι τον είχαν δει και παλαιότερα, αλλά δεν πίστεψαν στα μάτια τους και δεν το ανέφεραν. Εγώ προσωπικά δεν τον έχω δει, όμως στη λίμνη υπήρχαν 20 πάπιες και τώρα έχει μείνει μόνο μία!» ανέφερε ένας άλλος.

Ανησυχία προκαλεί η μαρτυρία ενός βοσκού, ο οποίος σημείωσε ότι λείπουν ζώα από πολλές οικογένειες. «Εμάς, για παράδειγμα, μας λείπουν οκτώ αρνιά!» τόνισε σε δηλώσεις του. Παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων ότι ο κροκόδειλος μπορεί να μείνει ως και ένα μήνα νηστικός, ο φόβος των κατοίκων είναι μήπως όταν… πεινάσει φτάσει μέχρι και τις αυλές των σπιτιών τους αναζητώντας τροφή. 

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...