Το μπλόκο του Ωνάση για τον Σκορπιό

Η Αθηνά ψάχνει φόρμουλα για να ακυρώσει τη διαθήκη του παππού της και να μπορέσει να πουλήσει το διάσημο νησί.

Τον νομικό τρόπο να «σπάσουν» οι δεσμεύσεις του Αριστοτέλη Ωνάση, ώστε να επιτραπεί στην εγγονή του Αθηνά να πουλήσει τον Σκορπιό «μαγειρεύουν» δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Η διαθήκη του μεγιστάνα ωστόσο ενέχει ασφαλιστική δικλίδα, σύμφωνα με την οποία το νησί πρέπει να γίνει δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, αν οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να το συντηρήσουν.

Αν και οι φήμες που οργιάζουν τις τελευταίες ημέρες θέλουν τον επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση να έχει περάσει στα χέρια Ρώσου μεγιστάνα, αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί. Η διαθήκη του Ελληνα Κροίσου και το άρθρο 9 καθιστούν σαφές ότι το νησί μπορεί μόνο να μεταβιβαστεί σε μέλη της οικογένειας και όχι σε τρίτους. Κι αν οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να το συντηρήσουν, τότε θα περάσει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό τον σκόπελο προσπαθεί να ξεπεράσει η εγγονή του, η οποία φαίνεται πως εξετάζει τη μεταβίβαση του Σκορπιού μέσω πώλησης μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το νησί.

«Η επιλογή της μετοχοποίησης του Σκορπιού και κατόπιν της πώλησης διά της μεταβίβασης μετοχών δεν ξεπερνά την ασφαλιστική δικλείδα του Αριστοτέλη Ωνάση» τόνισε στην «Espresso» διακεκριμένος νομικός. «Ο Ωνάσης παραχωρούσε τα νησιά Σκορπιός και Σπάρτη στη γυναίκα και την κόρη του (σ.σ.: τότε ήταν και οι δύο στη ζωή), εφόσον το επιθυμούσαν και μπορούσαν να τα συντηρήσουν. Ο Σκορπιός επιβάλλεται να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, το οποίο απαγορεύεται να το μεταβιβάσει σε τρίτο. Απαγορεύεται επίσης να περάσει ως περιουσιακό στοιχείο σε εταιρεία προκειμένου να μετοχοποιηθεί. Με αυτή τη μέθοδο παραβιάζεται και ακυρώνεται το “πνεύμα” της διαθήκης. Το ελληνικό Δημόσιο λοιπόν, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε διαδικασία». Οι κινήσεις πάντως που γίνονται γύρω από την αγοραπωλησία του νησιού είναι έντονες. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον διοικητή του Σκορπιού να έκανε ταξίδι-αστραπή στην Ελβετία. Το σίγουρο είναι ότι η Αθηνά πουλάει -αργά αλλά σταθερά- την ακίνητη περιουσία της. Ηδη από το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα «Cristal» στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ