Το «ζωντανό» κτίριο γεμίζει… πειραματόζωα

Ανοίγει τις πύλες του το πιο «πράσινο» συγκρότημα στον κόσμο, γεμάτο οικολογικές τεχνολογίες.

4df8f472Το πιο «πράσινο» συγκρότημα γραφείων στον κόσμο εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το «Bullitt Center» είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από οικολογικά υλικά, μπορεί να συλλέξει αρκετές ποσότητες βρόχινου νερού για επάρκεια εκατό ημερών, ενώ τροφοδοτείται από 100% ηλιακή ενέργεια σε μια πόλη που δεν φημίζεται για τον ηλιόλουστο καιρό της. Οι ένοικοί του ωστόσο δεσμεύονται να κάνουν πολλά περισσότερα από το να πληρώνουν το ενοίκιο στην ώρα τους.

Μόλις το εξαώροφο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 1501 της οδού Ιστ Μάντισον, ανοίξει και επισήμως τις πύλες του, στις 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης, θα πάρει και επισήμως τον τίτλο του πιο οικολογικού και ενεργειακά αποδοτικού εμπορικού κτιρίου στον κόσμο, καθώς στα 4.600 τ.μ. του έχει καταφέρει να συνδυάσει πολλές διαφορετικές, ήδη υπάρχουσες «πράσινες» τεχνολογίες, στην πιο προηγμένη και αποδοτική βερσιόν τους.

Οι ένοικοι – εργαζόμενοι σε αυτό θα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο «πειραματόζωα» μέσα σε ένα ζωντανό εργαστήριο αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ. Τριγύρω τους, στους χώρους εργασίας, διακεκριμένοι επιστήμονες θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις σε τουρίστες, οι οποίοι θα σκανάρουν με τα smartphones τους τα barcodes που υπάρχουν τοποθετημένα σε αρκετά σημεία τεχνολογικού ενδιαφέροντος προκειμένου να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά.

Υπό την προϋπόθεση ότι το κτίριο θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, όλο το βρόχινο νερό που θα συλλέγει στη χωρητικότητας 211 κυβικών μέτρων δεξαμενή του θα μπορεί να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του, αφού προηγουμένως φιλτραριστεί και απολυμανθεί. Στην οροφή του η διάταξη των φωτοβολταϊκών πάνελ που επεκτείνεται και εκτός αυτής, σαν τέντα, εκτιμάται ότι θα παράγει κατά μέσο όρο 230.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, δηλαδή επαρκή ποσότητα ρεύματος για να καλύψει την κατανάλωσή ολόκληρου του κτιρίου, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κατά 83% οικονομικότερο σε κατανάλωση από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα γραφείων της περιοχής. Το κιόσκι που θα υπάρχει στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου θα επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες την πρόσβαση σε real time μετρήσεις, όπως η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου, η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα επίπεδα νερού και η κατανάλωση ρεύματος.

4df8f473Στόχος του Bullitt Foundation, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εστιάζει σε περιβαλλοντικά ζητήματα και βρίσκεται πίσω από το project, είναι να αποδείξει ότι ένας χώρος γραφείων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να είναι τόσο εμπορικά βιώσιμος όσο και αισθητικά εντυπωσιακός. Οι κατασκευαστές του μάλιστα, όντας αποφασισμένοι να καταστήσουν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν απολύτως διαφανείς, ώστε να αντιγραφούν και από άλλους, δεν θέλησαν να κρύψουν τα μηχανοστάσια και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε υπόγεια ή πίσω από τοίχους και κλειστές πόρτες. Αντιθέτως, προτίμησαν να τα αναδείξουν τοποθετώντας γύρω τους γυάλινες βιτρίνες. Η ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε για τον σκελετό του κτιρίου προήλθε αποκλειστικά από δάση με τη σχετική πιστοποίηση βιωσιμότητας, τη στιγμή που απαγορεύτηκε εξ ολοκλήρου η χρήση κοινών οικοδομικών υλικών, τα οποία περιέχουν PVC, υδράργυρο, κάδμιο και άλλες 360 ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Επιπλέον το κτίριο δεν διαθέτει γκαράζ για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων σε αυτό, παρά μόνο χώρο στάθμευσης για ποδήλατα και οχήματα delivery. Σχεδιασμένο έτσι ώστε να έχει διάρκεια ζωής 250 ετών, το «Bullitt Center» φιλοδοξεί να πάρει την αυστηρότερων προδιαγραφών πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης «Living Building Challenge» που χορηγεί το International Living Future Institute.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

Εκτός από τους όρους που περιλαμβάνουν όλα τα συμβατικά ενοικιαστήρια συμβόλαια, οι εταιρείες που θα λειτουργούν εντός του «Bullitt Center» κλήθηκαν να υπογράψουν συμφωνητικά, με τα οποία, μεταξύ άλλων, δεσμεύονται να μην υπερβαίνουν το ετήσιο μπάτζετ κατανάλωσης νερού και ρεύματος που έχει τεθεί από το κέντρο, αλλά και να αποφύγουν εξοπλισμό γραφείου από φορμαλδεΰδη και άλλα τοξικά συστατικά. Τα έπιπλά τους θα πρέπει επίσης να απέχουν περίπου 9 μέτρα από τις τεράστιες τζαμαρίες του κτιρίου, ώστε να μπορεί να διαχέεται ανεμπόδιστα το φως της ημέρας, αλλά και ο καθαρός αέρας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό καλούνται επιπλέον να χρησιμοποιούν -στον βαθμό που είναι εφικτό- τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αλλά και να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες ή τους υφισταμένους τους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντί του αυτοκινήτου τους, για να μεταφερθούν σε αυτό. Τέλος, όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ανοίγουν στο κοινό τα γραφεία τους ή έστω μέρος αυτών κάθε χρόνο την Ημέρα της Γης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του κτιρίου.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ