Σπατάλη με ενοίκια

Περισσότερα από 55 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια έδωσε για μισθώματα η Βουλή.

Εκατομμύρια ευρώ δαπανά κάθε χρόνο η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να πληρώνει τα ενοίκια και τις επισκευές των κτιρίων που διαθέτει πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η εθνική αντιπροσωπία δεν διαθέτει μονάχα το γνωστό κτίριο που βρίσκεται πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και κάποτε ήταν ανάκτορα, αλλά και πολλά άλλα, καθώς οι υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταβληθεί 55.400.700 ευρώ για ενοίκια κι έργα συντήρησης των κτιρίων. Ειδικότερα, το 2008 δόθηκαν 17.700.700 ευρώ, το 2009 δόθηκαν 12.600.000 ευρώ, το 2010 δαπανήθηκαν 7.200.000 ευρώ, το 2011 ξοδεύτηκαν 8.600.000 ευρώ, ενώ το 2012 βγήκαν από τα ταμεία 9.300.000 ευρώ.

«Τα χρήματα είναι πολλά και θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί με μεταστέγαση» μας λένε αρμόδιες πηγές από το Κοινοβούλιο. Τουτέστιν, όλες οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είναι διάσπαρτες ανά την Αθήνα να πάνε σε κάποια από τα δεκάδες κτίρια που έχει ξενοίκιαστα το κράτος, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης στην Κατεχάκη, το Αλσος Στρατού λίγο πιο πάνω, καθώς επίσης και κάποια από τα κτίρια στην περιοχή του Ελληνικού. «Δεν χρειάζονται όλα να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Η βιβλιοθήκη ή πολλές από τις οικονομικές υπηρεσίες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν», όπως μας πληροφορούν, κάτι με το οποίο δεν διαφωνεί και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα κτίρια που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Βουλής των Ελλήνων; Κατ’ αρχάς το Μέγαρο Αρβανίτη, που βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, και στεγάζει μέρος των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, όπως επίσης και το Ιδρυμα της Βουλής. Δευτερευόντως το διατηρητέο στην οδό Φιλελλήνων, που ανακατασκευάζεται προκειμένου να γίνει πινακοθήκη και γραφεία πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών. Ενα ακόμη διατηρητέο στην οδό Βουλής, που επίσης ανακατασκευάζεται για να φιλοξενεί εκθέσεις. Στην οδό Βουλής βρίσκεται το κτίριο που φιλοξενεί εδώ και χρόνια τα γραφεία των βουλευτών της περιφέρειας. Δύο κτίρια στην οδό Σέκερη. Το ένα είναι έδρα της Επιστημονικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών και το άλλο στεγάζει το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και πρώην προέδρων του Σώματος. Το επταώροφο κτίριο στη λεωφόρο Αμαλίας, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της τηλεόρασης της Βουλής. Το ακίνητο στη γωνία Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, όπου βρίσκεται και το γυμναστήριο των βουλευτών. Το καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, που στεγάζει το τυπογραφείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ