Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

Το Χίλτον των αστέρων!

Το επιβλητικό ξενοδοχείο της Αθήνας και αγαπημένο στέκι για εκατοντάδες διασημότητες παγκόσμιου βεληνεκούς κλείνει σε λίγες μέρες τα 50 του χρόνια.

6g45ds1819f4Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Απριλίου 1963 όταν ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Κόνραντ Χίλτον, εγκαινίαζε το νέο μέλος της «οικογένειάς» του και δήλωνε χαμογελαστός: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο “Χίλτον Αθηνών” είναι το ωραιότερο “Χίλτον” του κόσμου». Η ιστορία ωστόσο είχε αρχίσει να γράφεται πέντε χρόνια νωρίτερα… Η ανέγερση του «Χίλτον» της Αθήνας ξεκίνησε το 1959 υπό τις οδηγίες της αρχιτεκτονικής ομάδας των Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου, με συμβούλους αρχιτέκτονες τους κυρίους Warners, Burus, Ioan και Lunde από τη Νέα Υόρκη και σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό τμήμα της Χίλτον International που είχε και την υψηλή εποπτεία. Υπεύθυνος αρχιτέκτων του έργου, που για τα δεδομένα της εποχής θεωρούνταν πρωτόγνωρο σε έκταση και τόλμη, είχε ορισθεί ο Αντώνης Γεωργιάδης, από τους κορυφαίους της εποχής.

Το κόστος κατασκευής του ξενοδοχείου, που ανοικοδομήθηκε σε οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 17.011,50 τ.μ., είχε αγγίξει το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 15.000.000 δολαρίων και φυσικά είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια στις σελίδες του Τύπου. Δεν ήταν όμως και τα μοναδικά σχόλια, καθώς η ανέγερσή του είχε διχάσει την αθηναϊκή κοινωνία που είχε χωριστεί σε «στρατόπεδα» υπέρμαχων και πολέμιων, με τους μεν πρώτους να τάσσονται υπέρ του εκμοντερνισμού των κτιρίων της πρωτεύουσας και τους δεύτερους να στέκονται στο τεράστιο μέγεθός του, χαρακτηρίζοντας το «αταίριαστο με το μέτρο και την αισθητική του ιστορικού κέντρου της Αθήνας». Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το χτίσιμο του «Χίλτον» σηματοδότησε και την «ταφή» του τελευταίου κομματιού της κοιλάδας του Ιλισού, πάνω από την οποία χτίστηκε η οδός Μιχαλακοπούλου.

6g45ds1819f8Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η λειτουργία του ξενοδοχείου συνδυάστηκε με διθυραμβικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής, που το χαρακτήρισε «δείγμα διεθνούς μοντερνισμού», κάνοντας παράλληλα λόγο για άνοιγμα της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Την ίδια στιγμή, ακόμη και όσοι είχαν ταχθεί ενάντια στη δημιουργία του, δήλωναν θαμπωμένοι από την εξωτερική κυρίως μορφή του που εμφάνιζε μια μοναδική για τα δεδομένα πρωτοτυπία, αυτή της ελληνικής πινελιάς που βασίζεται στο «πάντρεμα» του κλασικού με το μοντέρνο. Ηταν ίσως μία από τις λίγες φορές που η επιβλητική μεγαλοπρέπεια ενός ξενοδοχείου έδενε τόσο αρμονικά με την αρχαιοελληνική λιτή γραμμή που εκφραζόταν από τη χρήση του πεντελικού μαρμάρου, αλλά και τις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή τους θεματολογία, αναγκάζοντας τον Κόνραντ Χίλτον να το περιγράψει ως ένα κομψό και ήρεμης αξιοπρέπειας μνημείο του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, η βασική επιτυχία από αρχιτεκτονικής πλευράς συνίστατο στο στήσιμο ενός περίοπτου κτιρίου αξιώσεων σε ένα δύσκολο οικόπεδο, όπου ο κοίλος άξονας και άλλες λύσεις που επελέγησαν, καταφέρνουν έως έναν βαθμό να μειώσουν την ακαμψία του όγκου. Από το 1963 μέχρι σήμερα, η μοναδική αρχιτεκτονική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ήταν αυτή μεταξύ των ετών 2001-2003, που είχε ως στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και την προσθήκη μιας εξαώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη, υπό τις οδηγίες των αρχιτεκτόνων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλλη.

Κοσμοσυρροή στα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του 1963

Για πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 1958 μέχρι και το 1963, οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν με αγωνία τις εργασίες για την ανέγερση του πρώτου παραρτήματος διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας στην πόλη τους. «Εις τας 11.00 χθες εγένετο παρουσία της κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, των υπουργών κ.κ. Τσάτσου, Γκίκα, Ανδριανόπουλου, Μάρτη, Καλαντζή, του προέδρου και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κ.κ. Πεσμαζόγλου και Φωκά και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων προσωπικοτήτων η θεμελίωσις του νέου υπό ανέγερσιν ξενοδοχείου “Αθενς Χίλτον”, διά την οποίαν και αφίχθη την Τετάρτην, εκτός του γηραιού μεγαλοεπιχειρηματίου, και ένα πλήθος 90 ατόμων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πλείστοι όσοι αστέρες του Χόλλυγουντ και γνωστοί ξένοι δημοσιογράφοι, φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού» σημείωνε σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» στις 27 Φεβρουαρίου 1959. Το 1963 το επιβλητικό ξενοδοχείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του γιορτάζοντας τα εγκαίνιά του με ένα πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της εποχής, που συνδυάστηκε με τριήμερες εκδηλώσεις, στις οποίες έδωσαν το «παρών» εκλεκτοί καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο, καθώς και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τα επίσημα εγκαίνια του «Χίλτον Αθηνών» έγιναν στις 20 Απριλίου 1963, παρουσία του Κόνραντ Χίλτον που δήλωσε ενθουσιασμένος.

Ατελείωτη η λίστα των επωνύμων που έχει φιλοξενήσει6g45ds1819f11

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το «Χίλτον» διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και αποτέλεσε στέκι αλλά και αγαπημένο ξενοδοχείο για εκατοντάδες αστέρες παγκόσμιου βεληνεκούς και φήμης. Η λίστα με τους επωνύμους που περάσαν την πόρτα του είναι πραγματικά ατελείωτη και περιλαμβάνει ονόματα-μύθους, όπως αυτά των Αριστοτέλη Ωνάση, Frank Sinatra, Anthony Queen, Ingmar Bergman, Julie Eisenhower (κόρη του Richard Nixon), Sirley Bassey, Ella Fitzerald, Hillary Clinton, Roberto Benigni, Pierce Brosnan, Gérard Depardieu, Dita Von Teese, Willem Dafoe, Daniel Day-Lewis και της δικής μας Nia Vardalos. Παράλληλα, χαρακτηριστική και μνημειώδης είναι η συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε την γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις που παρουσιάστηκαν την περίοδο από το 1968 μέχρι το 1972. Επιπλέον, το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενσωμάτωσε στην ίδια την υπόστασή του μια σειρά εξαιρετικών έργων τέχνης από καταξιωμένους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως η Chryssa, ο Stephen Antonakos και η Αφροδίτη Λύτη, ενώ συχνά-πυκνά διοργανώνονται εκθέσεις ανερχόμενων καλλιτεχνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το «Χίλτον» αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 υπήρξε η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics. Ωστόσο, εκτός από αγαπημένο ξενοδοχείο των επωνύμων, στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του το «Χίλτον» αναδείχθηκε αγαπημένο στέκι επώνυμων Αθηναίων -και όχι μόνο- που έχουν αναγάγει σε δεύτερο σπίτι τους το «Galaxy Bar» με τη μοναδική θέα στη φωτισμένη πόλη, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η πισίνα του «Χίλτον», η μεγαλύτερη στην πόλη, είναι διαχρονικό σημείο συνάντησης των VIP που συνηθίζουν να πίνουν δροσερά cocktails και να απολαμβάνουν ελαφριά γεύματα κάτω από τον καυτό αττικό ήλιο. Μάλιστα, στο «Βυζαντινό» εστιατόριο του «Χίλτον» παρασκευάστηκαν και τα πρώτα αυθεντικά αμερικανικά χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς που αγαπήθηκαν από χιλιάδες Ελληνες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....