Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Παίρνουν κεφάλια

Από πού θα φύγουν οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και τι θα ισχύσει με τους επίορκους.

Την πόρτα της εξόδου θα δουν οριστικά και αμετάκλητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αποφάσισαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Την απόφασ΄γ τους τη διαμήνυσαν και στην τρόικα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η τρέχουσα δόση του δανείου προς τη χώρα μας, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αυτή που εκκρεμεί από τον Μάρτιο, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ολοκληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας με την τρόικα, έχοντας βέβαια και τη συγκατάθεση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με τους οποίους συναντήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποιοι θα είναι όμως αυτοί οι 15.000 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι 4.000 θα απομακρυνθούν στο τέλος του έτους, ενώ οι άλλοι 11.000 στο τέλος του 2014, και θα είναι οι εξής:

1. Οι εργαζόμενοι των οργανισμών που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

2. Οσοι βρίσκονται σε οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν («αυτό προβλέπεται ούτως ή άλλως και από το Σύνταγμα», όπως είπε και ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία»).

Συν τοις άλλοις, εκτός Δημοσίου θα βρεθούν και οι επίορκοι, που δεν συνυπολογίζονται στους προαναφερθέντες 15.000. Οπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η τρόικα ζητάει 2.000 απολύσεις επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και η κυβέρνηση έχει βρει μέχρι στιγμής τους χίλιους. Επεται όμως και συνέχεια, αφού θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης για όσους υπαλλήλους έχουν καταχραστεί χρήματα του Δημοσίου, έχουν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά σπουδών ή έχουν προβεί σε ανάλογες πράξεις. Παράλληλα, σε όσους εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις θα κόβεται αμέσως η μισθοδοσία, ώστε να μπει τέλος σε αυτή την παράνοια που υπάρχει σήμερα, να καταδικάζεται ο υπάλληλος, να τίθεται σε αργία, αλλά να συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά από την υπηρεσία του. Εάν πιστεύετε όμως ότι με την απομάκρυνση των 15.000 εργαζομένων θα μειωθεί και ο δημόσιος τομέας, κάνετε λάθος. Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, «οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αντικατασταθούν με ισόποσους νέους που θα προσληφθούν με αξιοκρατία»! Ενας θα φεύγει και ένας θα μπαίνει δηλαδή! Θα μας στοιχίζουν λιγότερο όμως, καθώς οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και βάσει του νέου μισθολογίου, που είναι αισθητά μειωμένο.  

Η μείωση στο «χαράτσι» και οι δόσεις στη εφορία

«Ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειωθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Ολα θα γίνουν νόμιμα, με αξιολογήσεις και πειθαρχικές αποφάσεις» σημείωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος μετά τη σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως «η κινητικότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι δημόσιοι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης, δεν θα διατηρηθούν. Το προσωπικό, όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία, θα τίθεται εκτός». Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκτός από τον δημόσιο τομέα συζητήθηκαν επίσης το ειδικό τέλος ακινήτων και οι δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Ολα δείχνουν πως έχει επέλθει η συμφωνία για μείωση 15% του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....