Νομοσχέδιο που τρέχει τις «χρυσές» κληρονομιές

Τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες.

Πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα δίνει λύση στις απελπιστικά χρονοβόρες διαδικασίες κληροδότησης ακινήτων που αφήνουν στο κράτος Ελληνες ευεργέτες, όπως διαμηνύει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών σήμερα ανέρχεται σε 12.000. Από αυτές οι 3.000 είναι κληροδοτήματα ή ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3.800 είναι σχολάζουσες κληρονομιές και περίπου 5.200 εκκαθαρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ… είκοσι υποθέσεων τον χρόνο! Οπερ σημαίνει ότι κανονικά θα χρειάζονταν σχεδόν 300 χρόνια (!) για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες. Και μιλάμε για κληρονομιές που η αξία τους στο σύνολό τους φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα απλοποιηθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την οργάνωση και λειτουργία απέναντι στις σχολάζουσες κληρονομιές. Θα προβλέπεται επίσης η θέσπιση μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών για την αποτελεσματική διαδικασία παρακολούθησης της καταγραφής, εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών, και θα αντικαθίστανται οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες διορισμού των προσώπων αυτών με ταχείες διαδικασίες διορισμού προσώπων στο ανωτέρω μητρώο, με στόχο την ελάφρυνση των δικαστηρίων από υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας που έχουν διοικητικό χαρακτήρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ